Link küldése Link küldése

Bántalmazott menekült nőket támogat Libanonban a magyar Katolikus Karitász
2018.11.07.


A Katolikus Karitász október végén indította útjára libanoni bántalmazott migráns nőket és gyermekeket segítő támogatási programját, amely során közel egy éven keresztül biztosítja egy Bejrút közeli Menedékház működését.


A magyar és a libanoni Karitász közötti együttműködési megállapodás keretében most támogatott projekt célja a Libanonban visszaélések, erőszak és kizsákmányolás áldozatául esett nők védelme és rehabilitációja, menedékhelyek és ott az alapvető és orvosi, jogi és pszichoszociális segítségnyújtás biztosítása folytán.

 Libanonban évtizedek óta jellemző jelenség a női migráns munkavállalók tömeges érkezése, akik családoknál vállalják a háztartás vezetését, gyermekfelügyeletet. Számos alkalommal azonban a jobb jövő reményében érkező nők sok problémával szembesülnek, a vagyontárgyaik, dokumentumaik elkobzásától, a mozgás szabadság korlátozásán, a kommunikáció ellehetetlenítésén, a bérek ki nem fizetésén át egészen a fizikai, szexuális és erkölcsi visszaélésekig. Emellett az országban élő menekültek és a helyi lakosok körében is előfordul a nőkkel szembeni erőszak, valamint családi és vallási okok miatti üldöztetés is. Ezek miatt sokan menekülni kényszerülnek, s számukra a Libanoni Karitász által működtetett biztonságos menedékházak nyújthatnak ideiglenes otthont, védelmet és reményt az újrakezdéshez. A segítséget kérők általában nagyon kritikus állapotban kerülnek be, többen állapotosok vagy újszülött gyermekükkel érkeznek. A házban szociálismunkások, pszichológusok, jogászok segítik a lakókat problémáik megoldásában, irataik rendezésében, jogos bérük utólagos rendezésében.

A most indult támogatási program összértéke 9 millió forint. A projektet elindító szerződést Écsy Gábor, a magyar Karitász igazgatója és Paul Karam, a libanoni Karitász elnöke írta alá október 23-án Bejrútban. Ezt követően a magyar Karitász vezetői ellátogattak az Olajfa Menedékházba, ahol a 80 bentlakóval is találkoztak.

 

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Újabb hidegfront érkezik – Lehűlés jön péntektől, visszatér a tél

Péntek hajnalban hidegfront érkezik, lehűlés várható, hétvégétől újra téliesebb lesz időjárásunk.

Kásler Miklós – 5,8 milliárd forintra pályázhatnak háziorvosi praxisok és praxisközösségek

Az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten tett bejelentést.

Jön az évtized utolsó holdfogyatkozása – Szuperhold és vérhold is lesz egyszerre

Január 21-én lesz az évtized utolsó teljes holdfogyatkozása Európában.

Felmérik az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit a hétvégén

Az MME ismét országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet.

Próbára teszi az immunrendszert a gyorsan változó időjárás

Súlyos mínuszok, havazás, majd szinte tavaszi meleg és olvadás.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!