Link küldése Link küldése


Az igazságszolgáltatás istennőjének szobrai


2017.08.20.


Nyíregyháza első köztéri képzőművészeti alkotásai épületdíszítő funkciót töltenek be. Így a magasba kell tekintenünk, ha a város legrégebbi (ismert) szobrait látni szeretnénk, hiszen azokat a Kossuth téri városháza épületére álmodták meg. (Megjelent a Nyíregyházi Napló augusztus 18-ai számában)


Sajnos a szobrok alkotója ismeretlen, pedig de jó volna tudni annak az ügyes kezű mesterembernek a nevét, aki öntött cinkből megalkotta ezt a két csodálatos remeket. A valószínűleg 1872-ben készült szobrok a római Justitia istennőt ábrázolják megkettőzött alakban. Az egy oroszlánfejjel díszített széken ülő baloldali szobor jobb kezében igazságosztó pallost tart, míg bal kezének mutatóujjával mintha figyelmeztetne: e helyen csak bölcs és igazságos ítéletek szülessenek! A jobboldali alak egy mérleget tart a bal kezében és koszorút nyújt a jobbjával. A fején városvédő korona, mellette pedig egy római vesszőnyaláb bárddal (fasces) látható. E szobrok annak az emlékét őrzik, hogy a városháza épülete egy időben törvényszéki funkciót is betöltött.


Az 1867-es kiegyezést követően a bírósági rendszert is át kellett alakítani, amelynek részeként létrehozták a királyi törvényszékeket. Nyíregyháza már 1869-ben, Bodnár István ügyvéd javaslatára jelezte, hogy a város szívesen helyt adna egy ilyen bíróságnak, amely elsőfokú, általános hatáskörrel bíró szervként büntető és polgári ügyekben járna el. A város Nagykállóval szemben „akár népességénél, akár kereskedelmi összeköttetéseinél, akár központi szerencsés fekvésénél fogva” alkalmas lenne erre. 1871-ben már kész tényként közlik, hogy megkapja a város a törvényszéket, „pedig aligha voltak városunknak oly kecses és bájos szószólói, mint Kállónak”. E döntésnek lesz a következménye, hogy az 1842-ben átadott városházát 1871–72-ben emeletesre bővítik és „igazságügyi palotaként” funkcionál egészen 1891-ig. A város vezetői albérletbe szorultak saját házukban, de tették ezt annak reményében, hogy ezzel is közelebb jutnak remélt céljukhoz, a megyei székhely áthelyezéséhez.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek… - A vörös csillag árnyékában…

A második világháború végén a szovjet hadsereg katonái új hódítókként megszállták hazánkat.

AMIRŐL AZ UTCÁK MESÉLNEK... - 70 ÉVE HUNYT EL ZSOLNAI VILMOS

A nagy múltú Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban számos emléktábla figyelmeztet arra...

Amiről az utcák mesélnek - 120 éve Thália szolgálatában

i 1894. február 6-án ünnepélyesen megnyílt Thália nyíregyházi hajléka.

Amiről az utcák mesélnek... - A „világosság temploma”

Története miatt a Benczúr (korábban Károlyi) tér talán legérdekesebb épülete a 18. szám alatti.

Amiről az utcák mesélnek... - A ferences barátok rendháza

1937. 08. 15-én Török Dezső kanonok helyezte el a ferencesek templomának és rendházának alapkövét.

Ezt olvasta már?
X
Baleset a körúton
Tegnap este a Vay Ádám körúton egy a belső sávban lerobbant kisteherautót előzött egy személyautó.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!