Link küldése Link küldése

Az idő egésze – Egyedülálló tárlat nyílt Nyíregyházán
2018.05.16.


Kósa Ferenc nyíregyházi származású filmrendező, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, érdemes művész, forgatókönyvíró fotóiból látható kiállítás június 23-ig a Városi Galériában és a Pál Gyula Teremben. A legfrissebb értékek között Kósa Ferenc munkássága is bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba.


Az idő egésze című fotóalbumból való közel 250 kép került a világhírű filmrendező szülővárosába.

Kósa Ferenc még diákkorában kubikos munkája béréből vette az első fényképezőgépét, és otthon régi zománcos edényekben hívta elő az első fotókat. 60 éve készíti képeit Európában, Japánban, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában, műemlékekről és természeti csodákról.

A fotók a világról tanúskodnak, és arról, ahogyan én látom a világot.

– fogalmaz az alkotó. A kiállítás címe József Attilától származik.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Én úgy vagyok, hogy már százezer éve nézem,
amit meglátok hirtelen.
Egy pillanat s kész az idő egésze.

– idézte József Attila sorait Kósa Ferenc.

Ahogy nála a pillanat és az idő egésze egybeforrott, ezekre a percekre törekedtem én is. Sokszor sikerült, és megírtam ennek a történetét, ha valakit érdekel, eljön a kiállításra és megérti, hogy az ember nem azonos csupán a maga akárhány kilójával és kis világával, hanem végtelen kapcsolatban van magával a mindenséggel.

Kósa Ferenc első fotókiállítása a Magyar Nemzeti Galériában volt, aztán Tokióban és más japán nagyvárosokban. Hódmezővásárhelyen az Alföldi Galériában és a Tihanyi Apátságban, illetve nyugat-európai országokba készül most, hiszen ezeket a különleges fotókat magas rangra emelte a nemzetközi szaksajtó. Éppúgy, mint filmes munkásságát.

Ugyanazokon a törvényeken alapul, de más természetesen, a filmjeimben a társadalommal, a történelemmel hadakoztam, azok drámai műfajok főképpen. Közük van a közélethez, a politikához, a magyar történelemhez. A fotóim leginkább az ember és a természet kapcsolatáról szól. Az emberben benne van a képalkotás és a társadalom alakítás vágya, és ezek lassan kiegészítik egymást.

– szól az alkotói hitvallás.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Kósa Ferencet Magyar Örökség díjjal jutalmazták, de kapott japán császári kitüntetést, és tavaly a Magyar Kultúra Napján Kölcsey-emlékplakettet.

A mostani nyíregyházi kiállításmegnyitón Jászai Menyhért alpolgármester adta át a Települési Értéktár emléklapját, hiszen Kósa Ferenc munkássága a legújabb értékek között került Nyíregyháza kincsei közé.

 

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriábanImpresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!