Link küldése Link küldése

Az értékek városa – Tovább bővült a Nyíregyházi Települési Értéktár
2017.05.18.Nyíregyháza városépítő polgármestereit, a Bencs családot is bemutatta már egy filmjében Kéry Péter. De elkalauzolta már a nézőket a bátorligeti őslápba, tett történelmi sétát a Sóstón, vagy az 1956-os nyíregyházi eseményekbe is bepillantást engedett egy művével. A rendező-operatőr Nyíregyháza és környéke történelméről, természeti értékeiről, néprajzáról szóló filmalkotásai ezentúl a Nyíregyházi Települési Értéktár részeként is nemzeti értéket képviselnek. Kéry Péter mikor elkezdett dolgozni a Nyíregyházi Televíziónál, maga sem gondolta, hogy napi munkájával maradandó értéket ad az utókor számára.

– A televíziózás az egy új műfaj volt abban az időszakban. Minden nap dolgoztunk, tulajdonképpen a történelmet írtuk, közvetítettük, formáltuk valamilyen szinten. Az élet minden egyes területén. Ezekből alakultak ki tulajdonképpen azok az alkotások, amelyeket most itt az Értéktár elfogadott, illetve bekerült az Értéktárba – Kéry Péter.

 

Nemcsak a múlt lehet érték

 

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt évben a meglévő 25 mellé újabb 3 nemzeti értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Kéry Péter alkotásai mellett bekerült a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház, mint zarándoktemplom, és a a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye is. Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke elmondta, az Értéktárat természetesen a jövőben is szeretnék tovább bővíteni, hiszen rendkívül gazdag a város, a környezet, s nem csupán a múltra kell gondolni, hanem a mai találmányokra, vívmányokra, gyógynövényekre, iskolákra, pedagógusok kiemelkedő munkásságára. Ezek mind bekerülhetnek az Értéktárba.

 

Elismerés az értékek örzőinek

 

Az újonnan bekerült helyi értékek képviselőinek, értékgondnokainak a Városnapok programsorozat keretében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere adott át okleveleket a Városházán.

– Elismerjük azokat, akik ezeket a helyi értékeket gondozzák, hiszen az ő munkájuk szükséges ahhoz, hogy ezek fennmaradjanak, és továbböröklődjenek – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc.

 

Képeslapok a mában

 

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság még 2016-ban írt ki egy rajzpályázatot, amelyre a pályázóknak olyan képeslap-terveket kellett készíteniük, melyek a 18-19. századi Nyíregyházát, annak meghatározó épületeit ábrázolják. A gyermek kategóriát Vass Viktória nyerte meg. A sóstói víztornyot rajzolta meg, mert neki ma ez a kedvenc helye.

– Ott nagyon sok hely van, ott van a játszótér, meg nagyon sok finom fagylalt van benne – mesélte lelkesen a kodályos kisdiák.


Nemcsak értékek, szimbólumok is

 

A pályázatra több mint száz alkotás érkezett, a szakmai zsűri által kiválasztott győzteseket értékes díjakkal jutalmazták. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, nemcsak a rajztudás mutatkozott meg a pályázaton, hanem az is, hogy vannak olyan épületek, vannak olyan kedvenc helyek, amelyek gyermekkortól kezdve meghatározzák az emberek mindennapjait Nyíregyházán, amelyek a város szimbólumai.

Az alkotások egy részét a nagyközönségnek is szeretnék megmutatni a szervezők, így a tervek szerint a legjobbnak ítélt művek digitális formában is meg fognak jelenni a jövőben.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Lezárt ügy – Építkezés alatt álló ház dőlt össze

A nyíregyházi rendőrök vádemelést javasolnak a kivitelezésért felelős vállalkozó ellen.

Nyílt kollaborációt látott szocialista önkormányzati képviselőknél Szigetvári

Megkezdte az Együtt az aláírásgyűjtést Nyíregyházán is a 2018-as országgyűlési választásokra.

Járvány – Egy hét alatt közel másfélszeresével nőtt az influenza gyakorisága megyénkben

A legtöbb háziorvosnál már tavaly november elején kérhették az influenza elleni védőoltást.

Tévhit, hogy egyirányú utcában forgalommal szemben lehet kerékpározni

Ez csak akkor szabad, ha azt tábla és burkolatjel jelzi.

Szabolcs Kupa – Fodrászok, kozmetikusok és műkörömépítők versengenek hétvégén

A Szabolcs Kupán minden évben mesterfodrászok, sminkesek és műkörömépítők versenyeznek.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!