Link küldése Link küldése

AZ EGYKORI VASÖNTÖDE EMLÉKÉT ŐRZŐ UTCA
2017.07.10. A gyár jellegzetes termékei voltak azok az ovális és négyzet alakú, öntöttvasból készült házszámtáblák, amelyek közül ma még viszonylag sok felfedezhető a régi házak falain. (Egy helyi rendelet szerint a négyzet alakú táblákkal a városközpontba vezető utak házait, míg az ovális alakúval a mellékutcák épületeit jelölték.)

A Nyírvidékben megjelent hirdetések szerint a cég „gyárt mindenféle kereskedelmi árukat, jutányosan önt gépalkatrészeket”, valamint „cséplőgépekhez tûzifecskendőt, házi vízellátó berendezésekhez szivattyúkat, csatornázási szerelvényeket raktárról elõnyös fizetési feltételek
mellett” szállít.

Szintén ebben a gyárban kezdték meg a fúrott, pumpával műkődő kutak gyártását is. Egy ilyen kút még ma is hirdeti a régi idők emlékét a Sóstói úton, a Nyíregyházi Főiskola közelében. A pumpás kút egyúttal az orvos és múzeumalapító dr. Jósa Andrásra is emlékeztet, hiszen azt ő fúratta a saját háztartása és a környék lakóinak használatára, így is él a köztudatban: Jósa-kút.

A házszámtáblák és a Jósa-kút mellett még a Vasgyár utca őrzi az egykori vasöntöde és gépgyár emlékét, amely egykor ebben az utcában állt. A város négy régi (égtájak szerint elnevezett) temetője közül a vasöntőde közelében feküdt a nyugati, késõbb vasúti temető, amely benyúlt egészen kb. a Derkovits utcáig.

A vasút építésével a temetőt kettévágták, majd újabb és újabb területekkel csonkították meg. 1898-ban ezért elhatározták a bezárását, majd 1935-ben belügyminisztériumi engedéllyel fel is számolták. Területének egy részén 1938-ban felépült a ferencesek rendháza, amelyet sorozatunk egy kéőbbi részében fogunk részletesebben bemutatni.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2013.12.06-i számában.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek... - Fejezetek a Nyíregyházi Ipartestület történetéből III.

Városunk iparosai 1919 augusztusában elhatározták, hogy új székházat emelnek.

Amiről az utcák mesélnek – A cserkészkarácsonyok emlékére

A két világháború között városunkban aktív cserkészélet folyt.

A „modern nőnevelés” szolgálatában – 100 éves a Zrínyi

Javában dúlt a nagy háború, amikor 100 évvel ezelőtt...Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!