Az egykori postapalota épületéről


Link küldése Link küldése

Az egykori postapalota épületéről
2018.02.03.


A 19. századi Nyíregyházán a postamester volt az a személy, aki meghatározott illetmények fejében lebonyolította a gondjaira bízott postahivatal forgalmát. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. február 2-i számában.)


Valószínű, hogy a leghíresebb postamestere városunknak Hatzel Antal volt, akit később polgármesterré választottak. Postahivatallal 1859-től rendelkezik a város, amelyet bérelt épületben rendeztek be. Két évvel később már különkezelésű távirdahivatal is létesült, amelyet 1887-ben egyesítettek a postával. A Magyar Királyi Posta 1867-ben született meg, amikor sikerült kiválnia az osztrák postából. Ekkortól a postaforgalom középfokú irányítását hét postaigazgatóság látta el, városunk a nagyváradihoz tartozott.

A helyi kereskedők társulata már 1893-ban szorgalmazta, hogy a postahivatalt a város központjában helyezzék el, valamint a hivatali személyzetet és a levélhordók számát is növeljék. A kívánságuk csak 1912-ben teljesült. Ekkor épült fel a postapalota, amelynek a Kálvin tér közelében található Egyház utcai telkét a kereskedelemügyi minisztérium 1909-ben vásárolta meg. A két évvel később kiírt tervpályázatot Bernthaller Adolf fővárosi műépítész nyerte meg, míg a kivitelezési munkálatokkal a helyi Pisszer Jánost bízták meg. Sajnos már a tervek alapján megállapítható volt, hogy a postapalota „sem Nyíregyháza városának, sem a különben világszerte a legjobb hírnévnek örvendő postaintézményünknek nem válik díszére”. Kiderült továbbá, hogy „az épület balszárnya kétemeletes, középső része az utcán földszintes, az udvaron egyemeletes, a jobb szárny szintén egyemeletes”.

Az építési munkálatokat összekötötték a városi távbeszélő hálózat vezetékeinek földbe költöztetésével, hogy ezáltal a központi épületekről eltüntessék, illetve csökkentsék a nem szép látványt nyújtó légvezetékek számát. Így kötötték össze az új postaépületet például a városházával, a takarékpénztárral, a kir. törvényszékkel és az evangélikus központi iskolával is. A hivatalok 1912 novemberében foglalták el helyüket, hogy mintegy hatvan éven át szolgálják a város lakóit.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 2.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 1.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!