Arany János születésének 200. évfordulójára


2017.03.05.


A Nagyszalontán 1817. március 2-án született költő nevét ma városunkban utca és oktatási intézmény őrzi. (Megjelent a Napló 03.03-i számában.)


 Az utca létrejötte az Éralja lecsapolásához és az új vasúti felvételi épület megépítéséhez köthetõ az 1900-as évek elején. A vasútállomás épületének helyét éppen a költõrõl elnevezett új utca megnyitásához kapcsolták, hiszen a tervek szerint azt annak tengelyében kellett megépíteni.
A 9. sz. Általános Iskola 1976-ban nyitotta ki kapuit. Ahogy még épült a helyéül szolgáló új lakónegyed, a Jósaváros, úgy épült még az iskola is, hiszen a tornateremmel, uszodával, konyhával és ebédlõvel rendelkezõ intézményt 1978. augusztus 20-án avatták fel. 1989-ben négyosztályos, majd 1991-tõl nyolcosztályos gimnáziumi képzést is hirdettek a 2016-ban alapításának 40. évfordulóját ünneplõ oktatási intézményben. Arany Jánost 1990-ben választották névadóul. A költõ bronzdombormûves emléktábláját, Györfi Sándor szobrászmûvész alkotását 1990. október 19-én leplezték le (képünkön). Ugyanekkor egy tehetséggondozó alapítványt is létesítettek a költõ nevével.
Száz évvel ezelõtt, 1917-ben is megemlékeztek a költõ születésérõl városunkban. Az Evangélikus Fõgimnázium tornacsarnokában tartott ünneplést az Ifjúsági Bessenyei Kör rendezte. Dr. Vietórisz József igazgató megnyitóbeszédét a Nyírvidék elsõ oldalon közölte. A költészettel maga is foglalkozó Vietórisz ebben a háborús idõszakban a versekre irányította a figyelmet, hiszen „a szépet megvalósító és megörökítõ valamennyi mûvészet között a költészet a legtisztább és legértékesebb, mert nemcsak pillanatnyi gyönyörködtetést nyújt, hanem az idõk végéig érezteti megnemesítõ és megtermékenyítõ hatását.” Ilyenek Arany János versei is. „Gyermekkorunkban az õ daliás alakjai ragadták meg a legnagyobb erõvel képzeletünket, öregségünkben az õ humorát tudjuk a legjobban megérteni és méltányolni”. Az ünnepelt költõ verseinek megidézésével emlékeztek még a Polgári Fiú- és a Leányiskolában is.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A szépség diadalmas szobra

A Benczúr tér fáinak és a festőfejedelem szobrának árnyékában búvik meg városunk Vénusza.

Kilencven éve született József Attila-díjas írónk

Sipkay nevét hallva a városban, sokaknak a nevét viselő középiskola jut elsőként az eszébe.

Hatvan éve hunyt el Máczay Lajos

A két világháború közötti Nyíregyháza érdekes alakja volt Máczay Lajos.

Móricz-emlékek nyomában

Intézmények mellett szobrok és emléktáblák is hirdetik és őrzik alakját és emlékét.

„Idvezlégy kegyelmes Szent László király!”

2017-ben emlékezünk Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Az 1956-os Emlékév 2017. június 16-ával zárul.

Ezt olvasta már?
X
KRESZ táblát tört ki egy gépjármű
KRESZ táblát tört ki egy ismeretlen gépjármű Nyíregyházán.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!