Link küldése Link küldése

AMIRŐL AZ UTCÁK MESÉLNEK... - VÁCI MIHÁLY EMLÉKEZETE
2017.07.12.Példás magaviseletű és jó tanulmányi előmenetelű diákként nyert felvételt a tanítóképzőbe, amelynek elvégzését követően a Manda-bokori iskolába került tanítónak. A nyírségi tanítóskodás után a Művelődésügyi Minisztériumban és a Tankönyvkiadó Vállalatnál dolgozott. Utóbbi helyen több irodalomtankönyvet szerkesztett. 1955-től jelentek meg versei, ugyanebben az évben első kötete is. 1963-tól haláláig országgyűlési képviselő. 1970-ben, Vietnamban halt meg Váci Mihály, ahová egy kulturális delegáció tagjaként érkezett. Teste nem a nyírségi homokban pihen, Budapesten temették el.

Pártvezetők javaslatára már a halála évében utcát neveztek el Váci Mihályról szülővárosában, pontosabban a Kisteleki utcát keresztelték át a költő nevére. 1970. október 29-én Váci Mihály-emléknapot rendeztek. E napon márványtáblákkal jelölték meg a költő életének szülővárosához kötődő három helyszínét. Az első táblát egykori családi házukra (Bartók B. u. 32.) helyezték, ahol a költő gyermek és ifjúkorát töltötte. Táblával jelölték meg a Kölcsey gimnázium, az egykori tanítóképző intézet épületét is, ahol 1938-tól 1943-ig sajátította el a tanítás mesterségét. A harmadik táblát a költő első munkahelyének, a manda-bokori iskola falára helyezték el, ahol Váci 1943-tól 1945-ig oktatta a diákokat. 1976-ban, a Bessenyei téren leplezték le a költő bronzszobrát, ifj. Szabó István alkotását.

A Városi Művelődési Központ 1984-ben vette fel Váci nevét, akinek emléktábláját is elhelyezték a bejáratnál. A rozsrétbokori 8. sz. Általános Iskola 1990-ben vette fel a költő nevét. Tiszteletére emléktáblát és 2000-ben mellszobrot is állítottak. 2004-ben emléktáblát lepleztek le szülőházának helyén álló épület falán, a Szeder utcában.

A borbányai művelődési házban egy, a költő nevét viselő Irodalmi Kávéház őrzi és ápolja Váci Mihály szellemi örökségét, és a nyíregyházi Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület is számos rendezvénnyel tartja életben a város szülöttének emlékét.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2013.12.20-i számában.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek...

„A közigényeknek mindenekben megfelelő vármegyei közkórház létesítése véglegesen elhatároztatik.”

Amiről az utcák mesélnek... - Fejezetek a Nyíregyházi Ipartestület történetéből III.

Városunk iparosai 1919 augusztusában elhatározták, hogy új székházat emelnek.

Amiről az utcák mesélnek – A cserkészkarácsonyok emlékére

A két világháború között városunkban aktív cserkészélet folyt.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!