Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... - Múltunk forrásainak őrzőhelye
2018.09.15.


 Fondjegyzék, mutatók, iratfolyóméter, jelzet, iktatókönyv... Csupa olyan szakkifejezés, amelyekkel kutatói engedély birtokában minden érdeklõdõ szembesül, akit a múlt megismerésének vágya a levéltárba hajt. E fogalmak értelmezésében a nótáriusok mai utódai, a lelkiismeretes levéltárosok segítenek eligazodni. Lelkiismeretesek, mert tudják, fontos iratok őrzői ők. Évszázadok titkai lapulnak raktáraik mélyén arra várva, hogy felfedezzék õket. A megtalálás öröméhez nyújtanak segítséget a kutatóknak, akik megszállott lapozgatások, beleolvasások után egy adatra, névre, évszámra rátalálnak, s boldogok. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 14-ei számában)


 Ezért is lehetünk hálásak mindazoknak, akik számára fontos volt, hogy az egyik helyrõl a másikra vándorló iratok ne kallódjanak el. Schemberger Ferenc, a leleszi Szent Kereszt egyház esküdt lajstromozója 1767-tõl életébõl húsz esztendõt szentelt arra, hogy Szabolcs vármegye 200 év óta gyûlt jegyzõkönyveit és több mint 400 év iratait rendezze, mutatózza. A vármegye bízta meg õt ezzel a fontos munkával, amit mintaszerûen elvégzett. Az õ munkáját folytatta 1790-tõl a vármegye állandó levéltárosa, majd 1837-tõl allevéltárosa.
Nyíregyháza megyeszékhellyé válását követõen az iratok egy részét ideszállították, 1897-tõl a vármegye új székházában kaptak helyet, a másik része Nagykállóban maradt. Sajnos ez utóbbiak késõbb elpusztultak. A megyeházák után, 1974-ben kapott elõször saját helyet a megye levéltára: társbérletbe került a múzeummal a volt pénzügyigazgatóság épületében. 1950-tõl a gyûjtõköre szabolcsi iratok mellett már kiegészült a szatmári, beregi, ungi, ugocsai és Kõvár vidéki anyagokkal.
A mai, teljesen önálló helyét 1999-ben foglalta el. Az 1848 elõtti, 17 iratfolyóméternyi anyaga, mint a város legrégebbi iratai, bekerültek a Nyíregyházi Települési Értéktárba. A levéltár ma már értékek közvetítõje is: nemzetközi levéltári napokat, konferenciákat, kötetbemutatókat, beszélgetéseket, vetélkedõket, diákoknak bemutatófoglalkozásokat szervez, a helyi kulturális élet egyik alappillérévé vált.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank

Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították.

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!