Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... - Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium műemlék könyvtára
2018.11.24.


 A város egyik legértékesebb könyvgyûjteményét az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium díszterme őrzi. A korabeli évkönyvek szerint Miklóssy Sámuel indítványozta a könyvtár alapítását 1843-ban. A lelkészi felhívásra összegyűlt könyvekkel indult a gimnáziumi könyvtár élete. Az állomány később folyamatosan bõvült és lett kincseket tartalmazó gyűjteménnyé. Abban az időben egy középiskolának külön tanári könyvtárral kellett rendelkeznie, mely a szaktudományok könyvállományának legjavát és a folyóiratokat gyűjtötte a tanári munka segítése érdekében. Volt ifjúsági könyvtár is, ahol osztályonként csoportosították a tanulók oktatásához kapcsolódó irodalmat, míg az önképző könyvtár irodalomtudományi műveket és szépirodalmat gyűjtött. (Megjelent a Nyíregyházi Napló november 23-ai számában)


 A közel tízezer dokumentum között a könyvek mellett kéziratok és idõszaki kiadványok is vannak. Ezek fele ismeretközlõ mû, a többi fõképp magyar, német, francia, olasz és görög nyelvû szépirodalom. A 19. század elõttrõl 362, az 1801 és 1870 közötti idõszakból közel kétezer mûvet õriznek. A gyûjtemény egyik legrégebbi kötete az 1534-es Weltbuch (Világföldrajz) címû nyomtatott német nyelvû munka. Érdekessége, hogy Amerika leírása is szerepel benne, pedig a földrészt csak néhány évtizeddel korábban fedezték fel.
Értékes kincsként õrzik Kálvin tanítványának, Béza Tódornak az 1570-ben kiadott teológiai munkáját és azt a kétkötetes, 1755-ben, Regensburgban kiadott német nyelvû Bibliát is, amelyet Luther Márton fordított (képünkön). Kuriózumnak számít Jókai Mór regényeinek díszkiadása, amelynek egyik kötetében az író aláírása is megtalálható. Páratlan érték Kossuth Lajos levele 1890-bõl, mely szerint a gimnázium történelmi pályázatokat kezelõ alapítványa emlékalapítványként felveheti a nevét.
A könyvtárat 1973-ban mûemléki védettség alá helyezték. 2007-ben teljes állományát fertõtlenítették és portalanították, pályázatok keretében jó néhány különleges darabját restaurálták. A mûemlék könyvtár látogatása külön engedéllyel lehetséges.


(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény

A Nyíregyházi Görögkato­likus Egyházmegye püspöki udvaráról közelíthető meg a gyűjtemény.

Amiről az utcák mesélnek... – Kilencven éve adták át a Luther-házat

Az 1928-as esztendőben a katolikus bérpalotával párhuzamosan épült a Luther-ház.

Amiről az utcák mesélnek – 125 évvel ezelőtt született Túróczy Zoltán

A Tiszai Evangélikus Egyházkerület utolsó négy püspökét a nyíregyházi gyülekezet adta.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!