Link küldése Link küldése

AMIRŐL AZ UTCÁK MESÉLNEK... - AZ „ÉLETPIAC”-BÚZAPIAC TERE
2017.07.11. Az életpiac helye a ma is meglevő Búza tér, amelyiknek régebbi elnevezése Búzapiac volt. (A magyar ember a búzát találóan életnek nevezte.) Ezt erősítette meg egy 1911-es helyi rendelet is, amely a Búza téren elsősorban gabonaneműek árusítását engedélyezte, de kipakolhatták portékájukat a gyapjúárusok, valamint a zöldséget, burgonyát és káposztát árusítók is.

A tér vásárairól egy rövid leírás olvasható a 20. század elején megjelent, Borovszky Samu által szerkesztett vármegyei monográfiában is: „A tokaji-utcza folytatását megtöri a legnagyobb beltér, az úgynevezett búzatér, mely a szerdai és szombati hetivásárokon, különösen ősszel és tavasszal, jelentékeny forgalmánál fogva, szinte országos vásár benyomását gyakorolja”.

A Búza tér nyugati oldala, a mai Rákóczi és Árok utca között emelt bérházsor helye egykor a város istállóinak, fogatainak és öntözőautójának adott helyet.

Egy ugyancsak itt fellelhető borkimérésnek köszönhetően szinte mindennaposak voltak a civilek és katonák, polgárok és kocsisok, lovászok között zajló verekedések, ezért az italkimérőt 1926-ban bezárták. A tér északi sarkán ott állt viszont a 19. század első felétől a Csillag vendéglő, amelyet a 20. században a Bundi nevű kocsma váltott fel.

A tér ma is a város nagy piactere, ahová 1982-ben egy vásárcsarnokot építettek. Már hosszú évek óta visszatérő téma volt a városlakók körében a piaccsarnok sorsa, amelyet ebben az évben a város önkormányzata felújított és modernizált. Élhetőbbé tette azt a helyet, amely egykor az „élet” piaca volt.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2013.12.13-i számában.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek...

„A közigényeknek mindenekben megfelelő vármegyei közkórház létesítése véglegesen elhatároztatik.”

Amiről az utcák mesélnek... - Fejezetek a Nyíregyházi Ipartestület történetéből III.

Városunk iparosai 1919 augusztusában elhatározták, hogy új székházat emelnek.

Amiről az utcák mesélnek – A cserkészkarácsonyok emlékére

A két világháború között városunkban aktív cserkészélet folyt.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!