Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... - A „Víz Múzeuma”
2018.10.13.


 A 19. század második fele a folyók szabályozásának, a pangó vizek levezetésének és a lápok lecsapolásának látványos időszaka volt. A történelmi Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegyék területén öt nagyobb vízügyi társulat jött létre, amelyek közül a Nyírvíz Szabályozó Társulat nyíregyházi székhellyel alakult meg 1879-ben. A vizek szabályozásával kapcsolatos munkálatok, valamint a társulatok írásos és tárgyi emlékeinek gazdag kincsestára a Móricz Zsigmond u. 48. sz. alatt található Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 12-ei számában)


 A gyûjtemény létrejötte az Országos Vízügyi Fõigazgatóságnak köszönhetõ, amely 1962-ben tájegységi múzeumok létesítését rendelte el. A Nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság gyûjtõmunkájának köszönhetõen még ebben az évben sikerült a fellelt relikviákból egy múzeumi szobát kialakítani a Nyírvíz-palotában. A gyûjtemény darabjait 1988-ban költöztették a mai helyére, ahol 2004-tõl megújulva és méltó körülmények között várja a vízügy múltja iránt érdeklõdõket.
A Felsõ-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Nyíri Szakaszmérnökségének épületében létrehozott kiállítótérben megtekinthetõk többek között a Tisza, a Szamos, a Túr és a Kraszna mûszaki tervei, az 1846. évi ár- és belvíz-szabályozási tervek. A kutatók haszonnal forgathatják a több mint kétezer kötetes könyvtárat, valamint a tízezer darabot meghaladó fotótárat, amelynek képei a szivattyútelepek, zsilipek építésérõl, az árvízi pusztításokról és az újjáépítési munkálatokról tanúskodnak. A falakon a társulatok igazgatóiról, miniszteri biztosokról készített olajportrék tekinthetõk meg. Az ifjabb látogatók a makettek segítségével képzelhetik el az istrángos cölöpverõ vagy a Szamoson üzemeltetett utolsó hajómalom mûködését, de megszemlélhetik a kordélyt és a kubikusok legfontosabb munkaeszközét, a talicskát is. 2018-tól egy megvilágított üvegvitrinben tekinthetõk meg a múzeum legértékesebb érmei és bélyegzõi. A kiállításon a gátõrök szerszámai és a munkájukat segítõ telefonkészülékek is tanulmányozhatók. A gyûjtemény tisztelgés a vízügyben dolgozók munkája elõtt is.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

 

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek... – Kilencven éve adták át a Luther-házat

Az 1928-as esztendőben a katolikus bérpalotával párhuzamosan épült a Luther-ház.

Amiről az utcák mesélnek – 125 évvel ezelőtt született Túróczy Zoltán

A Tiszai Evangélikus Egyházkerület utolsó négy püspökét a nyíregyházi gyülekezet adta.

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank

Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították.

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!