Link küldése Link küldése


Amiről az utcák mesélnek... - A ferences barátok rendháza


2017.07.14.


1937. augusztus 15-én Török Dezső kanonok helyezte el a ferencesek templomának és rendházának alapkövét a mai Vasgyár és Széchenyi utcák által határolt területen.


 A Wälder Gyula egyetemi tanár tervei alapján felépített rendházat 1938. szeptember 8-án szentelte fel Kriston Endre püspök. A Nyírvidék tudósítója így mutatta be a város új épületét: „Nyíregyháza, amely városban a történelmi stílusok kincse szegényesen van képviselve, a ferences építkezéssel a barokk ízlésű architektúrának oly formagazdagságát és nemességét kapta, hogy művészi ihletért, sugallatért járhatnak a nemes architektúrájú, a finom rajzolatú ablakrácsdíszek, ajtók, a famennyezetek, ritmikusan tagolt folyosók, szoborral szépített udvar tanulmányozására a városból azok, akiket a művészeti problémák érdekelnek és az esztétikai életjavakat keresve keresik.”

A rendház épületén és területén található szobrok Osváth Imre szobrász alkotásai. A barokk kapuzaton kőbe faragta a ferences rend alapítóját, Assisi Szent Ferencet, az épület északi oldalán a mennybe fölvett királynő, Szűz Mária szobra, míg az udvaron Padovai Szent Antal szobra látható. De mindegyik alkotása közül kiemelkedik „Osváth Imre költői lelkének, szobrászati zsenialitásának egyik remeke, Krisztus szobra, a felfeszített Istenember függ a kereszten, őt látják szenvedéssel, győzelmesen vívódó megadással, lehanyatló fenséges arcát nézik a sétáló ferences barátok” a klauzúrában.

Az épület kápolnájában látható oltárkép központi alakja a karjait kitáró Krisztus, akinek szíve előtt hódolnak balról a ferences szerzetesek élén rendalapító Szent Ferenccel, míg jobbról pedig a munkájuk gyümölcsét Istennek felajánló magyar emberek. A kép bal oldalán két keresztbe tett kar, a ferencesek címere, jobb oldalon pedig Szabolcs vármegye címere látható. Készítője Z. Szalay Pál. Szintén Szalay készítette a kápolna két oldalfalát díszítő festményeket is. Az épület 1950-ben állami tulajdonba került.

1990 után az egyház visszavásárolta az önkormányzattól az államosított kolostorrészt, amelyben Főegyházmegyei Papi Szociális Otthont alakított ki.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017.01.17-i számában.

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Az igazságszolgáltatás istennőjének szobrai

Nyíregyháza első köztéri képzőművészeti alkotásai épületdíszítő funkciót töltenek be.

Amiről az utcák mesélnek… - A vörös csillag árnyékában…

A második világháború végén a szovjet hadsereg katonái új hódítókként megszállták hazánkat.

AMIRŐL AZ UTCÁK MESÉLNEK... - 70 ÉVE HUNYT EL ZSOLNAI VILMOS

A nagy múltú Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban számos emléktábla figyelmeztet arra...

Amiről az utcák mesélnek - 120 éve Thália szolgálatában

i 1894. február 6-án ünnepélyesen megnyílt Thália nyíregyházi hajléka.

Amiről az utcák mesélnek... - A „világosság temploma”

Története miatt a Benczúr (korábban Károlyi) tér talán legérdekesebb épülete a 18. szám alatti.

Ezt olvasta már?
X
Forgalomkorlátozás a Tiszavasvári úton
Útépítési munkákat végeznek a Tiszavasvári út bevezető szakaszán.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!