Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... - A „világosság temploma”
2017.07.18. 1907-ben a belügyminiszter értesítette Szabolcs vármegye alispánját, hogy a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy Nyíregyházán dr. Popini Albert főgimnáziumi tanár elnöklete alatt „Szabolcs” névvel fiókpáholyt alakított. A Szabolcs páholy ugyanebben az évben fel is építtette székházát. A páholyház összetört emléktábláját 2008-ban találták meg a városháza udvarán, az ott folyó területrendezési munkálatok során.

A tábla tanúsága szerint a „világosságnak ez a temploma” dr. Popini Albert főmester vezetése alatt, Somogyi Gyula örökös tiszteletbeli főmester közreműködésével, Bárdos Géza útmutatásai és Sarkadi Adolf tervei szerint épült. 1908. június 12-én avatták fel dr. Bókay Árpád helyettes nagymester közreműködésével. Az épületben 1914-ben 34 ágyas, házi kórházat rendeztek be, ahol a könnyebb sebesülteket saját költségén látta el a páholy. A szabadkőműves páholyokat 1920-ban feloszlatták, az épület emléktábláját valószínűleg ezután áshatták el a városháza udvarán.

Az épület előbb a MOVE (Magyar Országos Véderő Egylet) Szabolcs vármegyei főcsoportjának gyűlései helyéül szolgált, de itt rendezkedett be a Szociális Misszió Társulat levesosztó konyhája és háziipari műhelye is, ahol mindenféle női ruhaneműt és kézimunkát készíthettek a társulat hölgyeinek vezetésével. 1922-től az anya- és csecsemővédelemmel foglalkozó Országos Stefánia Szövetség, majd a munkáját folytató Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat helyi fiókjának adott helyet. Egy időben a regionális munkaügyi központ helyi kirendeltsége is működött itt.

A többszöri tatarozás során a ház szabadkőműves szimbólumai eltűntek, ma már csak a két szfinx látható, a bejárat felett pedig a felkelő Nap sugarai. Az épület 2009-ben magántulajdonba került. Az új tulajdonosok kívül-belül példamutatóan felújították az egykori „világosság templomát”.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2014.01.31-i számában.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Royal, Bristol, Béke

Friedmann Miksa és az Otthon szálloda.

Amiről az utcák mesélnek...

„A közigényeknek mindenekben megfelelő vármegyei közkórház létesítése véglegesen elhatároztatik.”

Amiről az utcák mesélnek... - Fejezetek a Nyíregyházi Ipartestület történetéből III.

Városunk iparosai 1919 augusztusában elhatározták, hogy új székházat emelnek.

Amiről az utcák mesélnek – A cserkészkarácsonyok emlékére

A két világháború között városunkban aktív cserkészélet folyt.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!