Link küldése Link küldése

AMIRŐL AZ UTCÁK MESÉLNEK... - 70 ÉVE HUNYT EL ZSOLNAI VILMOS
2017.07.20.E panteonban foglal helyet Zsolnai Vilmos egykori igazgató is, aki 1881. október 31-én, a délvidéki Kucora településen született. (A család Zwick nevét 1934-ben magyarosította Zsolnaira.) Budapesten mennyiségtan–természettan szakos tanárként diplomázott, majd 1904-től kezdve a soproni, a pozsonyi és a selmecbányai evangélikus gimnáziumban tanított.

Részt vett az első világháború harcaiban, századosi rangban szerelt le. 1918. szeptember 1-jétől a nyíregyházi Evangélikus Főgimnázium tanárává nevezték ki. A szakjai tanítása mellett rendkívüli sokoldalúságáról tett bizonyságot.

Újjászervezte az ifjúsági énekkart, vonószenekart alapított, asztalos-tanfolyamot szervezett, iskolai gyűjtőegyesületet indított, gyorsírást oktatott, segédkezett a cserkészcsapat irányításában. 1931-től megbízott, majd 1933-tól megválasztott igazgatóként tevékenykedett.

1933-ban, Luther Márton születésének 450. évfordulóján kezdeményezésére fákat ültettek a gimnázium udvarán. 1942-ben nyugállományba helyezték. Kinevezték tanügyi főtanácsosnak, de az iskolai kormányzótanács kérésére megmaradt igazgatói beosztásában. 1944 augusztusában vonult vissza végérvényesen a tanári munkától.

A háború viharában Budapesten keresett menedéket családjával együtt. A budai harcok utolsó napján, 1945. február 12-én aknaszilánk oltotta ki az életét.

Egykori iskolájában tantermet és ösztöndíjat neveztek el róla, míg tanítványai 1995-ben egy emléktáblával tisztelegtek az emléke előtt. A tábla Orr Lajos szobrászművész domborművével a gimnázium első emeletén, a róla elnevezett tanterem mellett található.

Az alapításának hamarosan 210. évét ünneplő oktatási intézmény léte Zsolnai vallomását igazolja: „Évszázadok is el fognak viharozni az alma mater fölött, és mégis állni fog, mert alapja a hit és a szeretet”.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2014.02.14-i számában.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek...

,,Szabad és Privilégiált Nyír-Egyháza Városa Közönsége nevezettel fog élni”.

Az igazságszolgáltatás istennőjének szobrai

Nyíregyháza első köztéri képzőművészeti alkotásai épületdíszítő funkciót töltenek be.

Amiről az utcák mesélnek… - A vörös csillag árnyékában…

A második világháború végén a szovjet hadsereg katonái új hódítókként megszállták hazánkat.

Amiről az utcák mesélnek - 120 éve Thália szolgálatában

i 1894. február 6-án ünnepélyesen megnyílt Thália nyíregyházi hajléka.

Amiről az utcák mesélnek... - A „világosság temploma”

Története miatt a Benczúr (korábban Károlyi) tér talán legérdekesebb épülete a 18. szám alatti.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!