Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek...
2017.01.29.A Takarékpénztár Egyesületet Nyíregyháza megnövekvõ kereskedelme és pénzforgalmi igénye hívta életre. Az alapításában nagy szerep jutott Lónyay Menyhértnek, a késõbbi pénzügyminiszternek, majd miniszterelnöknek és Kovách Gerõ ügyvédnek. Nekik sikerült 1862-ben meggyõzniük a város polgárait a pénzintézet szükségességérõl. Az 1862. augusztus 17-én megalakuló Takarékpénztár Egyesület fõigazgatójává Kovách Gerõt, míg Lónyayt pedig tiszteletbeli elnökké választotta. Jelentõs szerep jutott még Kovács Lászlónak, aki elõbb fõkönyvvezetõje, majd 1876-tól haláláig, 1891-ig vezérigazgatója volt a Takarékpénztárnak.

A megye és a város elsõ pénzintézete 1862. szeptember 24-én kezdte meg mûködését. Fokozatosan elnyerték a város lakosságának bizalmát, aminek köszönhetõen már az elsõ üzleti évben teljesíteni tudták Debrecen tanácsának 50 ezer forintos kölcsönigényét is! A nyereség egy részét jótékony célokra fordították, gyakran olvasni a Nyírvidék hasábjain adománytevõként a Takarékpénztár nevét. Az alapítás 25. évfordulóján egy 1000 forintos alapítványt is tettek Kovács László nevére, amelynek kamataiból a szegény sorsú gimnáziumi tanulók tanszerrel való ellátását támogatták.
Az alapítás 50. évfordulóját egy szép takarékpalota építésével tették emlékezetessé. Ezt megelõzõleg több helyen is béreltek helyiségeket, házakat. Legelõször a város bocsátott rendelkezésükre két szobát az akkori városháza épületében, majd 1881-ben szerezték meg azt a Kobilitz-féle telket, amelyre aztán majd 1912-ben felépítették székházukat. A telken addig több bolt sorakozott, amely nem volt éke a városnak, így nagyon idõszerûnek számított azok lebontása. A székház terveit Hubert József budapesti mûépítésszel készíttették el, aki az 1910-ben már épülõ Széchenyi utcai Osztrák-Magyar Bankot is tervezte. A székházban korszerû bérlakások és üzlethelyiségek is helyet kaptak. Az épület ma az 1949-ben létrehozott Országos Takarékpénztár tulajdonában van.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A Bessenyei Körnek nagy hivatása van

A Nyírvidék 1884. évi utolsó két számában egy szerkesztõi jegyzet olvasható.

Krúdy éve is 2018

140 éve született az írófejedelem.

Egy nap, amikor a város apraja és nagyja örömben úszott

Inczédy György fõhadnagy 1837. december 4-én kihirdettette az V. Ferdinándtól kapott privilégiumot.

Egy dinasztia a gyógyszerészet szolgálatában

Ma a Szabolcs Szálló épülete található azon a helyen, ahol egykor az Arany Sas Patika állt.

Isten a mi bizodalmunk tornya

A református templom építéstörténete 2.

„Isten a mi bizodalmunk tornya” – A református templom építéstörténete 1.

A 18. sz. második feléből a régi templom renoválására vannak adatok.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!