Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank
2018.09.02.


Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították. Az Osztrák-Magyar Monarchia közös jegybankjának kizárólagos joga volt az egész birodalomban a bankjegykibocsátás. A bank 1910-ben tíz új bankfiók létesítését határozta el, köztük a nyíregyháziét is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló augusztus 31-ei számában.)


A nyíregyházi bankfiók alapításának előzménye volt az 1910. február 12-én tartott városi képviselő-testületi ülés, amelyen arról döntöttek, hogy a Vasúti úton lévő, akkoriban kőlerakásra használt 342 négyszögöl nagyságú saroktelket, négyszögölenként 30 koronáért eladja az Osztrák-Magyar Banknak, amely két év alatt köteles ott a bankfiókjának palotát építeni. A képviselők többsége a telek fél áron való értékesítését szavazta meg, bízva abban, hogy a „bank fiókja által Nyíregyháza város, főleg pedig a kereskedelem igen nagy anyagi előnyökben fog részesülni”.

A palota terveit Hubert József budapesti műépítész készítette el, aki az Osztrák-Magyar Bank építészeként 32 bankfiókot tervezett országszerte. (Városunkban nevéhez fűződik még az 1912-ben felépült Takarékpalota épülete is.) Ezek a 19. század végi, 20. század eleji városi bankok palotaszerű kialakításúak és a késői historizmus jegyében neoreneszánsz, neobarokk vagy klasszicizáló formaképzésűek. Az egyemeletes, neobarokk stílusú bankfiók építését 1910 júliusában kezdték meg és egy évvel később, 1911. július 17-én már ki is tárta ajtaját ügyfelei előtt.

Az első világháború végén megkötött békeszerződések az Osztrák-Magyar Bankot felszámolták. A központi banki feladatkört az 1921. július 11-én megalakult Magyar Királyi Állami Jegyintézet vette át. A bank felszámolásakor 16 vidéki bankfiókja volt, amelyet a magyar kormány megvásárolt. Így lett a nyíregyházi bankfiók előbb Állami Jegyintézetté, majd 1924-től Magyar Nemzeti Bank néven működött tovább. Napjainkban a Magyar Államkincstár Észak-Alföldi Regionális Igazgatóság Állampénztári Irodájának ad helyet az épület.


Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!