Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... – Nyíregyháza bombázása
2018.09.09.


A német megszállást követően a szövetségesek ellenséges területnek tekintették hazánkat. Az áprilisban meginduló bombázásokkal igyekeztek a Luftwaffe ebben a térségben lévő egységeit felmorzsolni, az ellenséges csapatok utánpótlását nehezíteni és a szovjet Vörös Hadsereg előrehaladását segíteni. Így vált célponttá a Nyíregyháza rendező pályaudvaron lévő utánpótlást szállító szerelvények megsemmisítése is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 7-ei számában.)


Városunk tragikus napjaként vonult be a történelembe 1944. szeptember 6-a, amikor bombatámadás érte. A város lakói testközelből tapasztalták meg a háború borzalmait. A légoltalmi szirénák 10 óra 50 perckor szólaltak meg, de akkorra már az olaszországi repülőterekről felszállt B-24-es négymotoros Liberator típusú amerikai nehézbombázók első hulláma elérte a várost. Szerencsére a pilóták korábban kioldották bombáikat, így azok a villanytelep helyett lakatlan területre hullottak. A második hullámban érkező bombázók okozták a legsúlyosabb károkat és emberáldozatokat is követeltek. Ez pusztította el a vasútállomást, az állomással szemben lévő utcákon a házakat (pl. a Szabolcs szálloda 1928-ban épült impozáns épületét), az állomás mögötti dohánybeváltót és találat érte a lovassági laktanya épületét is. A harmadik hullám bombái szintén lakatlan területre hullottak.

E szörnyű eseményt átélőktől tudjuk, hogy a nyíregyházi repülőteret kivezényelt diákoknak kellett álcázniuk: a zöld gyepre egy méter széles homokcsíkot hordtak fel, hogy az felülről szántóföldnek tűnjön, valamint hogy az első bombák ledobása előtt egy repülőgép az égbolton fehér csíkkal jelölte meg a célterületet

Az amerikai légierő jelentése szerint 1076 darab 250 kilogrammos rombolóbombát oldottak ki.

A támadást követően a mentőosztagok a lakosság segítségével végezték a romok eltakarítását és az óvóhelyek kiszabadítását.

Összesen 92 halálos áldozata volt a támadásnak.


Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriábanImpresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!