Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... – Kilencven éve adták át a Luther-házat
2018.11.11.


Az 1928-as esztendőben a katolikus bérpalotával párhuzamosan épült és szinte egy időben lett készen az evangélikusok bérpalotája, a Luther-házként ismert épület. (Megjelent a Nyíregyházi Napló november 9-ei számában.)


Az evangélikus egyház vezetősége 1927 decemberében jelezte a városnak, hogy a csatolt tervek alapján, saját telkein emeletes bérházat kíván építtetni. A telket özv. Palicz Lajosné született Bencs Mária nagylelkű adományának segítségével szerezték meg. December 27-én Nagy Elek városi főmérnök az engedély megadását javasolta a képviselő-testületnek. 1928. március 6-án bontási engedélyt kértek a telek épületeire, majd Kotsis Iván műegyetemi tanár tervei szerint és Adorján János helyi építész vezetésével elkezdődött az építkezés. A munkálatok megkezdése előtt Geduly Henrik püspöki hivatala átköltözött a közelben lévő, úgynevezett Prok-féle házba, amely egykor szép, dufartos épület volt. A város közéletének a 20. század elején nevezetes alakja volt Prok Gyula ügyvéd, az ő családja lakott itt. (A Luther és az Iskola utca sarkán található épület telkén 1999-ben, Tóth László tervei alapján egy modern épületet emeltek, amelyet az evangélikus püspökről Geduly-háznak neveztek el.)

A bérpalota példás gyorsasággal elkészült. 1928. április 18-án az alapkőbe elhelyezett okiratban rögzítették, hogy ekkor 16 182 fő volt a város evangélikusainak száma. Június 17-én tartották a bokrétaünnepélyt, amikor együtt ünnepelt az építő és az építtető, majd október 25-én már lakhatási engedélyt kértek a várostól. Az első lakók november elsején be is költöztek, az épület földszintjén pedig különböző üzlethelyiségek rendezkedtek be, ahogyan az mai állapotában is van.

1928 októberének végén egy márványtáblát helyeztek el a ház bejáratánál. Sajnos mára a tábla eltűnt, de a felirata ismert, annak első sorai:

Luther-ház. Építette a nyíregyházi ág. h. evangélikus egyházközség az evan­gé­liomi szellem ápolására.

Ebben az épületben rendezte be püspöki hivatalát Geduly Henrik, ahogyan erre a ház templom felőli oldalán elhelyezett bronztábla is emlékeztet.

 

Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény

A Nyíregyházi Görögkato­likus Egyházmegye püspöki udvaráról közelíthető meg a gyűjtemény.

Amiről az utcák mesélnek – 125 évvel ezelőtt született Túróczy Zoltán

A Tiszai Evangélikus Egyházkerület utolsó négy püspökét a nyíregyházi gyülekezet adta.

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!