Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... - „A vármegye szellemi életének eleven, hű tükre”
2018.01.27.


 A Bessenyei Kör 1898-as megalakulását követően jelentős hatást gyakorolt a város és a megye szellemi, kulturális és művészeti életére. A kör irodalmi szakosztályának előterjesztésére, 1934-ben egy hiánypótló megyei folyóirat megjelentetését határozták el. A Szabolcsi Szemle főszerkesztésével Szohor Pált, míg a szerkesztői feladatok ellátásával dr. Belohorszky Ferencet és Szentmiklósi Pétert bízták meg, kiadóul pedig Bata Sándort választották. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. január 26-i számában)


A szerkesztőbizottság 1934. március 19-én tartotta első ülését, és hó végén már meg is jelent az első szám, amelyet a Szabolcsi Hírlap e sorokkal üdvözölt: „Előkelő ízlést sugárzó külsőben, értékeket dokumentáló szépirodalmi, tudományos, művészeti, kritikai tartalommal érezteti, hogy Nyíregyházán van tudatos kulturális élet, amely az új magyar élet friss csapásain áradva a virulást, a tiszta szellemi atmoszférát, a legszentebb hagyományoknak a fejlődés pozitív értékeivel való egybeolvasztását és végeredményében a Bessenyei által hangoztatott nemzeti művelődést jelenti”. A Szemlét nagy lelkesedéssel fogadták, már az első héten több mint száz előfizetője lett. A Bessenyei Kör (1940-től Társaság) tagjai illetményképpen kapták meg.
A tízéves jubileumi számban, 1943 őszén már arról adtak hírt, hogy a Kulturális Egyesületek Országos Szövetsége a Klebelsberg-plakett adományozásával tüntette ki a Szemlét, továbbá a vallás- és közoktatásügyi minisztérium előfizetett rá az ország valamennyi jelentősebb irodalmi egyesülete részére.

A borítót Tóth I. Lajos tanár tervezte, a Bessenyei-érmet Szalay Pál festőművész-rajztanár rajzolta

 

Írói között szép számmal voltak középiskolai tanárok, valamint írók, költők, szakírók és vidéki értelmiségiek. Igyekeztek teret adni „a még bátortalan és szerény irodalmi törekvéseknek”, de az irodalom barátai mellett haszonnal lapozgathatták a helytörténet és a néprajz iránt érdeklődők is. A Bessenyei Társaság kiadásában a Szemle 1944-ben jelent meg utoljára, majd 1956-ban, a Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács gondozásában újjáéledt.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

 

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 2.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 1.

Amiről az utcák mesélnek... - 110 éve született Lukácskó András

1997. március 15-én a város díszpolgári címmel tüntette ki.

A gazdák otthona

Mûködött itt mûvelõdési ház mozival, szálloda, ma pedig bérleményként egy szórakozóhelynek ad helyet

Cukrászaink Svájcból

A 19. században több svájci cukrász talált hazánkban új otthonra és megélhetési lehetõségre.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!