Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek - Árva fiúból lett árváknak kenyeret adó jóltevője
2018.10.07.


Liptay Jenő 1858. október 11-én született Belegrádon. Tizenhárom éves korára elveszítette szüleit. Még elvégezhette Aradon és Kassán az akkor hat osztályból álló reáliskolát, majd Oroson és Bashalmon gyakornokoskodott, közben szaklapokból képezte magát. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018.10.05-i számában).


Gróf Pongrácz Jenő 1881-ben vette át a Dessewffy-birtokok kezelését és Liptayt nevezte ki jószágkormányzónak, majd két évvel később már tiszttartónak. 1883-ban vette feleségül Szilvássy Bertát. A hozományból megvette első birtokát Tiszanagyfaluban, amit később újabb birtokok követtek. A feleségéről elnevezett nyírpazonyi Berta-telepen a „sivár homoktengerből” minta szőlőgazdaságot teremtett.

Nyíregyházán 1907-ben telepedtek le, s 1911-ben építtette fel Szuchy József tervei alapján a ma is álló, Kálvin téri családi házát. Ekkorra már a maga ura és elismert gazdasági tudósító, illetve közgazdasági szakíró. Nagy elismerés volt számára, hogy 1925-ben gazdasági főtanácsossá nevezte ki Horthy Miklós. Jövedelmezővé tette birtokait, miközben messze földön híres volt takarékosságáról. Ebből azonban „áldás fakadt”. Minden olyan ügyet támogatott, amelyben a „keresztény és magyar gondolat jut kifejezésre”, valamint „az erkölcs, a nemzeti erősbödés” érdekét szolgálja.

A Vécsey utcában telket adományozott a római katolikus egyháznak, ahol felépült a Liptay-iskola. Szintén telket adott, hogy elhunyt lányuk emlékére óvodát létesítsenek. (Az Olga-óvoda később Nyírpazonyban épült fel.) Támogatta az Angolkisasszonyok iskolai intézményeit, a Királyi Katolikus Főgimnáziumot és a ferencesek építkezését. A bakonszegi birtokából földet szakított ki, hogy jövedelméből a cserkészek gondozzák Bessenyei sírját. Támogatta a kultúrát is.

Amikor 1934. december 8-án elhunyt, gyászolta az egész város, vármegye. „Nevét a szívek fogadták be, emlékét a szívek őrzik. Élete világító fény a magyar éjszakában. Biztatás: lehetünk teremtő erejű magyarok. Árvák, mégis dúsan termő nagyok. Lehetünk Liptay Jenők. Ha őt, ha életének nagy tanulságait követjük.”


(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)


 

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek - 160 évvel ezelőtt született dr. Konthy Gyula

„A nyíregyházi polgár” – 160 évvel ezelőtt született dr. Konthy Gyula

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 2.

A Nyírvidék hetente egyszer, csütörtökön, majd vasárnaponként jelent meg.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!