Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek - A Kállay nemzetség őrzője
2018.12.15.


A Nyírvíz-palota homlokzatán a Kállay család címerét ábrázoló cégér, Sebestyén Sándor szobrászművész alkotása betérésre, a második emelet egyik lakásában ideiglenesen elhelyezett Kállay Gyűjteményben lévő kincsek megtekintésére invitál. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018.12.14-i számában).


Az egyedi gyűjteményt dr. Kállay Kristófnak köszönheti Nyíregyháza, aki diplomataként, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagyköveteként lett ismert Rómában, ahol ötven évet élt. Magángyűjteménye a külföldön fellelt magyar kultúra szellemi és tárgyi értékeit tartalmazza. Ezt felajánlásaikkal gyarapították a Rómában élő barátai, például báró Apor Gábor és őrgróf Pallavicini Hubert is.
Dr. Kállay Kristóf 1989–90-ben megbeszéléseket folytatott a város vezetőivel és úgy döntött, hogy gyűjteményét szülővárosának adományozza. A város vezetői ígéretet tettek arra, hogy az értékes gyűjteményt a Jósa András Múzeum részeként egyben tartják, tudományosan feldolgozzák és a nagyközönség számára láthatóvá teszik. A Kállay Gyűjteményt 1993. március 10-én nyitották meg.
Dr. Kállay Kristóf 1997-ben hazatelepült Kállósem¬jénbe, 2001-ben Nyíregyháza díszpolgárává választotta. Gyűjteményét 2004-ben véglegesen Nyíregyházának, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének adományozta.
A Kállay család leszármazottainak, a velük leányágon rokon Ilos¬vay famíliának és mások felajánlásainak köszönhetően folyamatosan újabb és újabb adományokkal gyarapodik a gyűjtemény, amely állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat. A gyűjtemény része továbbá a tízezer kötetes könyvtár, kortörténeti értékű fotók, dokumentumok, Kállay Miklós egykori miniszterelnök levelezése. A gyűjteményben híven őrzik és ápolják egy ősi magyar nemesi család tagjainak emlékét!

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek - 160 évvel ezelőtt született dr. Konthy Gyula

„A nyíregyházi polgár” – 160 évvel ezelőtt született dr. Konthy Gyula

Amiről az utcák mesélnek - Árva fiúból lett árváknak kenyeret adó jóltevője

Nevét a szívek fogadták be, emlékét a szívek őrzik.

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 2.

A Nyírvidék hetente egyszer, csütörtökön, majd vasárnaponként jelent meg.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!