Amiről az utcák mesélnek - 170 éve született a „színek fejedelme”


2017.05.24.


Benczúr Gyula szülei 1842-ben költöztek városunkba: a gyógyszerész édesapa ekkor vásárolta meg azt az épületet, amely 1793-tól városháza volt. E házban látta meg a napvilágot 1844. január 28-án a család második fiúgyermeke, Gyula.


Bár szülővárosában csak élete első két évét töltötte, hiszen a család 1846-ban Kassára költözött, mégis, még életében nagy nyíregyházi kultusza alakult ki az országos hírnévre szert tevő festőművésznek. Születésének 65. évfordulója alkalmából, 1909. október 17-én szülővárosa díszpolgárává választotta és az ünnepelt jelenlétében emléktáblát leplezett le szülőháza falán.

Sajnos a ház 1944-ben leégett, később az emléktábla is elpusztult. 1921-ben, halálának első évfordulóján kiállítással egybekötött országos emlékünnepséget rendezett a Bessenyei Kör és a Képzőművészeti Társulat. A Benczúr képeiből rendezett kiállításra a Nyírvidék e szavakkal invitálta olvasóit: „A ragyogó színek fejedelme bevonult szülővárosába. Jöjjetek, lépjetek e rózsás vásznak elé, csüggedt szárnyatok csodálatos erőt kap, s amit elbotolván hasztalan kerestek, e képek elvarázsló körében diadalmas világrészletre tudtok emelkedni”.

Az ünnepség sóstói bankettjén Mikecz István alispán indítványozta, hogy állítsanak szobrot a város neves szülöttének. A szoborállítási akcióval egy időben a Bessenyei Kör kezdeményezte, hogy egy utcát is nevezzenek el Benczúrról. A terveik szerint a Selyem utcát kellett volna átkeresztelni, akciójuk azonban eredménytelen maradt.

Amikor 1942 végén leleplezték Galántai Fekete Géza mészkőbe faragott alkotását, akkor a tér még a várostelepítő földesúr, gróf Károlyi Ferenc nevét viselte. 1950-ben Sztálinról nevezték el a teret, majd 1962-től Benczúr a névadója. 1944. január 28-án, Benczúr születésének a centenáriumi ünnepségén a város polgármestere így kezdte ünnepi beszédét: „Csak annak a városnak lehet boldog jövője, amelyik hálásan tudja megbecsülni a múltját. Nyíregyháza nem dicsekedhetik mély történelmi távlattal, hiszen mindössze 191 évvel ezelőtt építették őseink az első nádfedeles házakat, de mégis fiának vallhatja a magyar festőművészet halhatatlan mesterét: Benczúr Gyulát”.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

(Megjelent a Nyíregyházi Napló 2014.01.24-i számban.)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

AMIRÕL AZ UTCÁK MESÉLNEK – A KOSSUTH TÉR

A Kossuth tér az emlékjelekkel olyan, mint egy színes történelmi tabló.

A Leánykálvineum alapításának 90. évfordulójára

Az ünnepélyes felavatását 1926. október 25-én a presbiterek országos gyûlésével kapcsolták össze.

„Az egység: erõ!”

Ez a szállóige olvasható azon a díszzászlón, amelyet 1936. június 7-én avattak fel.

140 éve a megye székhelye Nyíregyháza

A megyeszékhely áthelyezésének gondolata már 1841-ben felmerült.

Harmincöt éve adták át a Váci Mihály Művelődési Központot

A komplexum a Kossuth-díjas Bán Ferenc tervei alapján épült.

A professzori iskola kiválóságai

Az 1806-ban alapított professzori iskolának 1854-ig mindössze négy professzora volt.

Ezt olvasta már?
X
Járdafelújítás a Kossuth utcán
Felújítja a NYÍRVV Nonprofit Kft. a Kossuth utca 150 négyzetméteres járdaszakaszát.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!