Amiről az utcák mesélnek... - 110 éve született Lukácskó András


Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... - 110 éve született Lukácskó András
2018.04.07.


 Lukácskó András 1908. április 14-én született Nagyhalászban. A nagykállói Szabolcs vezér Főgimnáziumban érettségizett 1926-ban. Édesapja vasutasként dolgozott, állomásvezető volt. Rövid ideig őt is vonzotta ez a mesterség, azonban késõbb a debreceni Tisza István Tudományegyetem teológiai karára nyert felvételt, ahol lelkészi oklevelet szerzett. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. április 6-ai számában)


  Lelkészi hivatását Ibrányban kezdte, majd 1934. január 5-től a nyíregyházi külvárosi egyházközségben szolgált missziós segédlelkészként.
A nyíregyházi tanyavilág reformátusai (ekkor mintegy 1800-an voltak) 1938-ban önálló egyházközségbe tömörültek (Tanyai Református Egyház) és egyhangú meghívással Lukácskó Andrást rendes lelkészüknek választották. Hivatalába Porzsolt István középszabolcsi református esperes iktatta be 1938. október 16-án a Kálvin téri református templomban. A Friedmann-telepi (ma: Kertváros) református gyülekezetnek 1947 tavaszán templomot, majd iskolát is építtetett.
1997. március 15-én, a lelkészi szolgálatának ideje alatt a Kertvárosban élõ emberek érdekében végzett önzetlen munkájáért a város díszpolgári címmel tüntette ki. 2000. szeptember 14-én hunyt el. 2002. március 24-én, a kertvárosi református gyülekezet elhelyezte egy tízlakásos szeretetotthon alapkövét. Az ünnepség keretében leleplezték a templom elõterében a gyülekezetalapító és templomépítõ emléktábláját (képünkön), Hadházy Gergely alkotását.


Lukácskó Andrásra az 1938-ban papírra vetett, a Szabolcsi Őrszem februári számában megjelent egyik írásának befejező gondolataival emlékezünk: „Tisztítsd meg szívedet, hogy abban csak az Isten akarata legyen. Légy okos szolga, ki rövid, földi élet elmúlásán át örömmel, boldogsággal várja Urának megérkezését”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 2.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 1.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!