Link küldése Link küldése

Amiről az utcák mesélnek... - 110 éve született Lukácskó András
2018.04.07.


 Lukácskó András 1908. április 14-én született Nagyhalászban. A nagykállói Szabolcs vezér Főgimnáziumban érettségizett 1926-ban. Édesapja vasutasként dolgozott, állomásvezető volt. Rövid ideig őt is vonzotta ez a mesterség, azonban késõbb a debreceni Tisza István Tudományegyetem teológiai karára nyert felvételt, ahol lelkészi oklevelet szerzett. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. április 6-ai számában)


  Lelkészi hivatását Ibrányban kezdte, majd 1934. január 5-től a nyíregyházi külvárosi egyházközségben szolgált missziós segédlelkészként.
A nyíregyházi tanyavilág reformátusai (ekkor mintegy 1800-an voltak) 1938-ban önálló egyházközségbe tömörültek (Tanyai Református Egyház) és egyhangú meghívással Lukácskó Andrást rendes lelkészüknek választották. Hivatalába Porzsolt István középszabolcsi református esperes iktatta be 1938. október 16-án a Kálvin téri református templomban. A Friedmann-telepi (ma: Kertváros) református gyülekezetnek 1947 tavaszán templomot, majd iskolát is építtetett.
1997. március 15-én, a lelkészi szolgálatának ideje alatt a Kertvárosban élõ emberek érdekében végzett önzetlen munkájáért a város díszpolgári címmel tüntette ki. 2000. szeptember 14-én hunyt el. 2002. március 24-én, a kertvárosi református gyülekezet elhelyezte egy tízlakásos szeretetotthon alapkövét. Az ünnepség keretében leleplezték a templom elõterében a gyülekezetalapító és templomépítõ emléktábláját (képünkön), Hadházy Gergely alkotását.


Lukácskó Andrásra az 1938-ban papírra vetett, a Szabolcsi Őrszem februári számában megjelent egyik írásának befejező gondolataival emlékezünk: „Tisztítsd meg szívedet, hogy abban csak az Isten akarata legyen. Légy okos szolga, ki rövid, földi élet elmúlásán át örömmel, boldogsággal várja Urának megérkezését”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank

Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították.

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!