Link küldése Link küldése

Allergiások figyelem! A parlagfű virágpora is megjelent a levegőben!
2018.07.12.


A kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületének tetején egy pollencsapdát helyeztek el – az ebből származó mintát laboratóriumban vizsgálják. A virágpor-szemeket megfestik és meghatározzák azokat, így kiderül, hogy mely pollenek koncentrációja magas, mik okozhatnak allergiás tüneteket.


Dobróné Dr. Tóth Márta mikrobiológus elmondta:

A pollencsapdába helyezünk egy a pollendobot. Azon van egy Melinex-szalag, ami be van kenve egy tapadófelülettel és ahhoz nagyon szépen hozzá tudnak illeszkedni a virágporok. Egy óraszerkezethez tud kapcsolódni ez a pollendob és ha nem vesszük le az épület tetejéről, akkor ez pontosan egy hét alatt fordul körbe. A mikrobiológusok pedig napi leolvasást tudnak róla végezni.

A vizsgálatok kimutatták, a kültéri allergén gombák spóraszáma elérheti a magas-nagyon magas szintet, illetve a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is közepes-magas tartományban alakul.

Dobróné Dr. Tóth Márta hozzátette:

A virágpor-szemek közül az ambrózia, tehát a parlagfűnek a virágpor-szeme is most már kezd megjelenni a levegőben. Ez azért érdekes, mert ilyen korán, ilyen nagy mennyiségben ezt a korábbi években nem tapasztaltuk. Tehát az allergiásoknak a figyelmét felhívjuk, hogy közeledik az allergiaszezon. Az én kutatási területemhez az kapcsolódik, hogy nézem a parlagfű virágporszem morfológiáját közben és azt tanulmányozzuk, hogy van-e valamilyen deformáltság a virágpor-szemeken – ez abból a szempontból érdekes, hogy a deformált virágpor-szemek a levegőből több allergén gombaspórát tudnak begyűjteni és ez módosíthatja az allergiás tüneteket.

A megyei tisztifőorvos, Dr. Salzmann Marianna azt mondja, az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Ne töltsünk hosszabb időt a szabadban a virágzás idején, a bőrre, hajra került polleneket, porszemeket pedig érdemes minél hamarabb le-, illetve kimosni. Ruháinkat, valamint az ágyneműt minél gyakrabban mossuk.

A tisztifőorvos hangsúlyozta:

Természetesen vigyázzunk, hogy akkor, amikor az allergén pollen megjelenik a levegőben, akkor ne nagyon szárítsuk kint a ruhát, hiszen akkor újra ráragad a pollen a ruháinkra. Egyébként ezek a szemek a porral együtt a levegőben akkor keringenek leginkább, amikor nagy szárazság van. Tehát elsősorban a meleg, nyári napokon kell arra számítanunk, hogy a tünetek hamarabb fognak jelentkezni.

Nyaralás tekintetében azt javasolják, olyan helyre tervezzék az allergiások az üdülést, ahol nem találhatóak az adott pollenek: tengerpart vagy magas hegyvidék a legkedvezőbb.

 

Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Az én könyvtáram – Szakmai napot szerveztek a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Február 1-jén indult a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-os projekt.

Baleset Sóstóhegyen – Elveszítette uralmát egy sofőr járműve felett, kerítésbe rohant

Kerítésnek csapódott egy személygépkocsi Sóstóhegyen, jelentős az anyagi kár.

Nyíregyházi tanulmányúton vettek részt Lembergből érkező turisztikai szakemberek

Június végén Lembergbe, egy nagyszabású turisztikai workshopra kapott meghívást városunk.

Totálkárosra égett egy személygépkocsi, a két fiatal még időben elhagyta a járművet

Szombat hajnalban Felsősima és Kálmánháza között két fiatal lesodródott az útról.

Így alakul az Egyenlő Bánásmód Hatóság október havi ügyfélfogadása

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az emberi méltóság garanciális intézménye.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!