Link küldése Link küldése

Allergiások figyelem! A parlagfű virágpora is megjelent a levegőben!
2018.07.12.


A kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületének tetején egy pollencsapdát helyeztek el – az ebből származó mintát laboratóriumban vizsgálják. A virágpor-szemeket megfestik és meghatározzák azokat, így kiderül, hogy mely pollenek koncentrációja magas, mik okozhatnak allergiás tüneteket.


Dobróné Dr. Tóth Márta mikrobiológus elmondta:

A pollencsapdába helyezünk egy a pollendobot. Azon van egy Melinex-szalag, ami be van kenve egy tapadófelülettel és ahhoz nagyon szépen hozzá tudnak illeszkedni a virágporok. Egy óraszerkezethez tud kapcsolódni ez a pollendob és ha nem vesszük le az épület tetejéről, akkor ez pontosan egy hét alatt fordul körbe. A mikrobiológusok pedig napi leolvasást tudnak róla végezni.

A vizsgálatok kimutatták, a kültéri allergén gombák spóraszáma elérheti a magas-nagyon magas szintet, illetve a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is közepes-magas tartományban alakul.

Dobróné Dr. Tóth Márta hozzátette:

A virágpor-szemek közül az ambrózia, tehát a parlagfűnek a virágpor-szeme is most már kezd megjelenni a levegőben. Ez azért érdekes, mert ilyen korán, ilyen nagy mennyiségben ezt a korábbi években nem tapasztaltuk. Tehát az allergiásoknak a figyelmét felhívjuk, hogy közeledik az allergiaszezon. Az én kutatási területemhez az kapcsolódik, hogy nézem a parlagfű virágporszem morfológiáját közben és azt tanulmányozzuk, hogy van-e valamilyen deformáltság a virágpor-szemeken – ez abból a szempontból érdekes, hogy a deformált virágpor-szemek a levegőből több allergén gombaspórát tudnak begyűjteni és ez módosíthatja az allergiás tüneteket.

A megyei tisztifőorvos, Dr. Salzmann Marianna azt mondja, az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Ne töltsünk hosszabb időt a szabadban a virágzás idején, a bőrre, hajra került polleneket, porszemeket pedig érdemes minél hamarabb le-, illetve kimosni. Ruháinkat, valamint az ágyneműt minél gyakrabban mossuk.

A tisztifőorvos hangsúlyozta:

Természetesen vigyázzunk, hogy akkor, amikor az allergén pollen megjelenik a levegőben, akkor ne nagyon szárítsuk kint a ruhát, hiszen akkor újra ráragad a pollen a ruháinkra. Egyébként ezek a szemek a porral együtt a levegőben akkor keringenek leginkább, amikor nagy szárazság van. Tehát elsősorban a meleg, nyári napokon kell arra számítanunk, hogy a tünetek hamarabb fognak jelentkezni.

Nyaralás tekintetében azt javasolják, olyan helyre tervezzék az allergiások az üdülést, ahol nem találhatóak az adott pollenek: tengerpart vagy magas hegyvidék a legkedvezőbb.

 

Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Korcsolyaoktatást is tartanak a Nyíregyházi Jégpályán

Az oktatásra kortól és nemtől függetlenül mindenkit szeretettel várunk!

Sokat spórolhat, ha jól szigetelt az otthona - Akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető

Akár negyven-ötven százalékos megtakarítás is elérhető egy családi ház teljes leszigetelésével.

Kívánjon valamit ma este - Intenzív csillagzápor várható szombaton éjszaka

1833-ban egy óra leforgása alatt mintegy 200 ezer hullócsillag tűnt fel az égen.

Napsütéses szombat november közepén - Mintha tavasz lenne

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Megmaradt a kedvezményes lakásáfa bizonyos ingatlanoknál

2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!