Link küldése Link küldése


„A törvénykezési palota építésének ügye, végre valahára testté lőn”


2017.08.26.


„Nevezetes lesz és kiváló az 1891-ik esztendő Nyíregyháza város történetében” – így kezdte előretekintését a Nyírvidék cikkírója a lap az évi első számában. Indoka: „Föl fog jegyeztetni a város történetének évkönyveiben, hogy ebben az esztendőben két nagy fontosságú alkotása e városnak nyert megvalósulást: a törvényszéki palota a fogház épülettel és a nagy lovas-laktanya”. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. augusztus 25-ei számában)


 A megyeszékhellyé válást követően a város hivatalnokai a megye vezetőinek is helyet biztosítottak, így most már teljes mértékben kiszorultak saját házukból. Ezt a helyzetet csak a megyeháza és a törvényszéki palota megépítésével oldhatták fel. Ezért nagy áldozatot hozott ismét a város, hiszen az ingyen telek biztosítása mellett még 200 ezer forint kamat nélküli kölcsönt is adott az államnak, hogy az igazságszolgáltatás palotája végre felépülhessen. Több holtpont után az igazságügyi miniszter 1888-ban utasította Wagner Gyula budapesti építészt a tervek elkészítésére. Az ő javaslatára az épület nyugati vonalát úgy építették fel, hogy az párhuzamos lett a városháza homlokzatával, leszűkítve ezzel az akkori „nagy-orosi” utcát.
A munkálatokkal megbízott Barzó–Vojtovits építészpáros 1890 tavaszán kezdett hozzá az építkezéshez és 1891 szeptemberében a törvénykezés hivatalai már át is költözhettek az új épületbe. Az 1891. november 23-án átadott „törvénykezési palota” (képünkön) nem aratott általános elismerést. Kifogásolták, hogy a magassága nincs arányban a hosszú frontjával, így az egy kaszárnyára hasonlít. Később az ügymenetek száma is megnövekedett, így hamarosan terítékre került az átépítés, esetleg egy új palota építésének a kérdése. Végül a bővítéssel járó átépítés mellett döntöttek, ami 1928–29-ben meg is valósult Orbán Ferenc tervei alapján, Várallyai Sándor helyi vállalkozó közreműködésével. Emeletet húztak rá, a régi sarokbejárat helyett új főbejáratot alakítottak ki, mely oszlopokon nyugvó, árkádos díszítést kapott. A most már „imponáló” palota előnyösen emelte a Bocskai utca „nagyvárosi jellegét”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

„Isten a mi bizodalmunk tornya” – A református templom építéstörténete 1.

A 18. sz. második feléből a régi templom renoválására vannak adatok.

Luther Márton nyíregyházi emlékezete 3.

Luther Márton emlékét tér és utca is őrzi városunkban.

Luther Márton nyíregyházi emlékezete

A reformáció évfordulója alkalmából, 1917. október 30-án egy jótékony célú vallásos estélyt tarottak

Az aradi vértanúk emléknapján

Az aradi vértanúk kivégzésének emlékét tizennyolc éven át csak titokban lehetett ápolni.

A zene világnapján

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa október 1-jét a zene világnapjává nevezte ki.

„Én tehát önöket a törvény értelmében házastársaknak nyilvánítom!”

1895. október 1-jétől érvényes házasságot kötni csak polgári tisztviselő előtt lehetett.

Ezt olvasta már?
X
Kiemelt figyelem az egészségügyre
Kiemelt figyelmet fordít a városvezetés az egészségügyre és minden ehhez kapcsolódó fejlesztésre.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!