Link küldése Link küldése

A tavaszias időben egyre több motoros jelent meg a utakon
2018.04.17.


Új helyzet a mindennapos közlekedésben. Az első kirándulásnál legyenek óvatosak, hiszen sokat felejtettek az ősz óta, és viseljék a védőfelszereléseket. Emellett fontos, hogy a járművet is felkészítsék az új szezonra.


Az igazi tavasz megérkezése a motorkerékpáros szezon kezdetét is jelenti. A jó idő beköszöntével hirtelen és nagy tömegben jelennek meg a motorkerékpárosok az utakon, és ezzel együtt a közlekedésbiztonsági veszélyek, kockázatok is jelentősen átalakulnak. Az autósoknak ilyenkor hozzá kell szokni a motorosok látványához, a dinamikus járművek megjelenéséhez. A biztonsági kockázatot növeli, hogy a motorkerékpár észlelhetősége a kisebb méret miatt korlátozottabb, emellett a kétkerekű jármű közlekedése instabilabb.

Hazánkban az ezredforduló óta a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 85%-kal nőtt, ma már közel 200 ezer. Köztudott, hogy a motorkerékpárosok a közúti közlekedés védtelen képviselői. Baleset esetén ugyanis testüket nem védi acél karosszéria, biztonsági öv, légzsák, vagy más megoldás. Az Európai unióban elfogadott szakértői álláspont szerint egy motorkerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek.

Fontos az óvatosság és a felkészülés

Szikszai Tihamér a Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtitkára hangsúlyozta, fontos a felkészülés az új motoros szezonra, hiszen egy fél év elteltével megkopik a rutin, berozsdásodnak az ízületek. Célszerű egy kicsit gyakorolni, de a járművet is fel kell készíteni, minden eszköz és berendezés működjön rajta. Magyarországon motorkerékpározás közben a bukósisak használata kötelező, a védőruházat viselése ajánlott. A legfontosabb a megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott ruha, motoros csizma és a kesztyű. Ma már elérhetőek a vezetéstechnikai továbbképzések, szerepük és fontosságuk megkérdőjelezhetetlen, nem csak a kezdőknek, hanem a rutinos motorkerékpárosoknak is.

 

Szoboszlai Tibor

Fotó: Internet

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Villanyoszlopot tört egy személygépkocsi Bedőbokornál, százan maradtak áram nélkül

Délelőtt Bedőbokornál egy autós letért az útról, árokba hajtott, majd kitört egy villanyoszlopot.

Szabó Ilonát 90. születésnapja alkalmából köszöntötték Nyíregyházán

90. születésnapja alkalmából Szabó Ilonát köszöntötte Mussó László önkormányzati képviselő.

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik

2015-ben indította el Nyíregyháza önkormányzata és a városüzemeltető cég az Újéletfa-projektet.

Szív Világnapja rendezvény a Kossuth téren – Fontos a prevenció

Ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket a Szív Világnap alkalmából a Kossuth térre.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!