Link küldése Link küldése

A Szent Atanáz Főiskola könyvtára értékeit mutatták be
2017.03.18.Az 1481-ben Nürnbergben nyomtatott kiadvány a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtárának legrégibb darabja. Duns Scotus, egy skót szerzetes és filozófus latin nyelven írt művét tartalmazza. Egyedülálló muzeális érték. Azonban nem ez a könyvtár egyetlen féltve őrzött kincse. Az intézmény antikva gyűjteményében több mint 1500 darab 1851 előtti anyag található és van 36 kéziratuk is.

 

Igazi ritkaságok

 

A könyvtár régi nyomtatvány- és kéziratgyűjteményével dr. Kührner Éva főkönyvtáros ismertette meg az érdeklődőket az Értékes Esték programsorozat keretében csütörtök este a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. A főkönyvtáros elmondta, a latin, német, héber nyelven íródott művek között különleges helyet foglal el a cirill betűs szláv különgyűjtemény, amely nemzetközi szinten is egyedülálló. Ez egy igazi érdekességgel is rendelkezik, mégpedig az első teljes szláv nyelvű Bibliával, az Osztrogi Bibliával, ami 1581-ben született Osztrogban. A leghíresebb orosz nyomdász, Ivan Fjodorov nyomtatta. Ebből két példánnyal is rendelkezik a könyvtár, egy csonkával és egy teljessel. Az országban csak pár darab van belőle, ebből kettő itt, Nyíregyházán.

További képekért kattintson a fotóra!

A kéziratok között is több különlegességgel találkozhatunk. 11 kottás kéziratot, irmologiont őriznek a könyvtárban, valamint egyedülálló a 16. századi Piricsei Kódex is. Nem elhanyagolható a folyóirat részleg sem. Mivel a magyar nyelvű újságkiadás csak a 18. századtól létezik, ezért nagy jelentőségű, hogy 165 féle sajtótermék található meg itt.

 

Régi kiadványok modern körülmények között

 

A könyvtár alapállományának története is rendkívül érdekes. A főiskola és vele együtt a könyvtár 1950-ben, a kommunizmus intenzív egyházellenes tevékenysége alatt jött létre Dudás Miklós hajdúdorogi püspök kezdeményezésére. Első kiadványait a főpásztor felhívására lelkészek saját könyv- és folyóirat adományai alapozták meg, majd ide kerültek a feloszlatott máriapócsi bazilita monostor művei is. Azóta persze jelentős bővülésen és fejlődésen ment keresztül az intézmény, s 2003-tól már a főiskola új épületében, 60 ezer kötetes modern felsőoktatási és szakkönyvtár vár mindenkit.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Százötven éves a nyíregyházi Jósa András Múzeum

Az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a nyíregyházi Jósa András Múzeum.

„Mindig elvarázsol, ha valakiben meglátom a szent mániát”

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán lesz látható Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje.

Nálunk járt a Szent Korona másolata

A „Kárpátalja története a VIII. századtól 1920-ig" című állandó kiállítás kapcsán érkezett.

Verspályázatot hirdet az Értéktár

Rímekbe faragott értékek címmel hirdet verspályázatot a Nyíregyházi Települési Értéktár.

Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál Nyíregyházán

Szombaton ismét országos jelentőségű néptáncos rendezvény lesz a megyeszékhelyen.

Egyedülálló kiállítás nyílik a ZIG Galériában

Székhelyi Edith és Homonyik Katalin Éva időszaki kiállítása nyílik meg a ZIG Galériában.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!