Link küldése Link küldése

A sikeres CSOK folytatódik jövőre is
2018.10.21.


Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Nyíregyházán tartotta őszi hétvégéjét. Az esemény vendége volt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki az otthonteremtési kedvezmény tapasztalatairól és folytatásáról is beszélt szerkesztőségünknek. Elindulása óta több mint 90 ezer család részesült összesen 250 milliárd forint otthonteremtési támogatásban. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018.10.19-i számában).


Az eddigi eredmények összegzéséből kiderül, hogy a támogatottak 12 százaléka gyermekét egyedül nevelő szülő, tévhit tehát, hogy az egyszülős családok nem vehetik igénybe a CSOK-ot. A támogatottak 80 százaléka ott használja fel a támogatást, ahol él, a budapestieknek azonban csak 66 százaléka marad a fővárosban, 34 százalékuk kisvárosokba, falvakba költözik a kapott segítséggel. A CSOK-kal támogatott családok 30 százalékának egy gyermeke van, 34 százaléka két gyermeket nevel, negyedük nagycsaládos és 11 százalékuk még gyermektelen.

A támogatások közel 40 százaléka összefügg a nagycsaládos életformával, 25 százalékuk már jelenleg is nagycsaládos és további 15 százalékuk vállalja, hogy azzá válik. A már megítélt támogatásoknak köszönhetően közel 45 ezer még meg nem született gyermek vállalásáról döntöttek a fiatalok, jelentős demográfiai hatása van tehát a programnak.
A legtöbb támogatást a Közép-Magyarországon élők vehették igénybe. A támogatások 36 százalékát kisvárosi ingatlanokra kérték, 32 százalékát falvakban, községekben, 23 százalékát megyei jogú városokban lévő ingatlanokra, 9 százalékát pedig budapesti otthonokra. 2019-ben is lesz CSOK, az elfogadott költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre az otthonteremtési programra. Nincs pénzügyi korlát, tehát amennyi igény érkezik, annyi támogatást fognak nyújtani.

Marad a lakásépítések dinamikája

Az építőipar fellendítésében is szerepe van az otthonteremtési támogatásnak. 2018 első félévében több mint 6500 új lakás épült, és ez 30 százalékkal több mint a 2017-es azonos időszakra mért adat, pedig 2017-ben is emelkedett a lakásépítések száma. A beadott építési engedélyek alapján látható, hogy megmarad a lakásépítések dinamikája.

Nyíregyházára is igaz

Nagyon bízok a lendület megmaradásában, amit alátámaszt az is, hogy most zajlik az átadása egy 36 lakásos társasházunknak, ugyanakkor már elkezdtük egy 64 lakásos kivitelezését úgy, hogy az ingatlanok 60 százalékára már most megvan a vevő. De családi házakat is építünk, ott sem csökkent az építkezési kedv. Az otthonteremtési program valódi előrelépést jelentett sok családnak. Rengeteg fiatal, gyermekes házaspár a partnerünk, akiknek ez minőségi ugrást jelentett, hiszen a korábbitól eggyel nagyobb „méretű” lakásba tudtak költözni

– osztotta meg tapasztalatait Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. tulajdonosa.

(Szerző: Szoboszlai Tibor)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Van már mikulás-sapkád?

Fontos! Találkozzunk december 6-án a Kossuth téren!

Regionális szabálysértési workshop a Nyíregyházi Törvényszéken

Négy törvényszék szabálysértési ügyszakban dolgozó szakembereinek részvételével rendezték meg.

Kötetbemutató a Jósa András Múzeumban – Vértes a huszárok Doberdója

Hiteles kutatások nyomán tény, hogy a Vértes 1945-ben olyan volt, mint az I. világháborúban Doberdó.

Egyszerre tolattak – Forgalmas bevásárlóközpont parkolójában történt baleset

A Korányi úti bevásárlóközpont parkolójában egyszerre tolatott két személygépkocsi és összeütköztek.

Két gyalogost gázoltak el egyszerre az Országzászló téri zebrán

Péntek délelőtt az Országzászló téren a zebrán sodort el két gyalogost egy személygépkocsi.

Hármas karambol a Debreceni úton – Jelentős az anyagi kár

Csütörtök délután a Debreceni út bevezető szakaszán egy autós forgalmi okból fékezett.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!