Első kézből

A nyíregyházi demográfus világkarrierje

2012.12.21.

„Nyíregyháza a szülővárosom, gyermekkoromat a Csillag utcai házunkban éltem meg, aztán hosszú évtizedekig nem jártam itt” - mondja riportalanyom. De milyen évtizedek voltak azok! - tehetjük hozzá.

Demény Pál professzorral jeles alkalomból elevenítettük fel a múltat néhány nappal 80. születésnapja, december 24. előtt, amely egyben nyugdíjba vonulását is jelenti. A hivatalos ünnepség New York-ban volt, december 18-án. Majdnem végig teljes munkaidőben dolgozott.
Ifjúkori sorsát alapvetően befolyásolta édesapja foglalkozása, aki a két világháború között futott be szép jogászi karriert: járásbíró volt Nyíregyházán, járásbírósági elnök Edelényben, táblabíró Debrecenben. Az új (kommunista) hatalom szemében szálka volt, s állása elvesztésével nemcsak őt hozták lehetetlen helyzetbe, hanem gyermekeit is büntették. Állami gimnáziumban nem érettségizhetett, a debreceni reformátusban fejezhette be középiskolai tanulmányait. Segédmunkásként szerezte meg a jogot, hogy tovább tanulhasson, szinte mindegy volt, hogy hol. Végül „kerülő úton”, orosztolmács-iskola helyett talán véletlenül lett közgazdászhallgató. Aztán alámerült a számok világában, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa lett. Francia nyelvtudása révén egyik főnöke tolmácsaként jutott ki egy konferenciára 1957 elején Svájcba, ahonnan nem jött vissza. Úgy vélte, éppen elég megkülönböztetésben volt része fiatal éveiben, semmi jóra nem számított, „priuszos” volt. Emigráns lett, állampolgárságát elvesztette, édesapja temetésére sem tudott hazajönni.

Új élet Amerikában

Az Egyesült Államok fogadta be, ösztöndíjjal Princetonban doktorált, majd ott lett tanársegéd, később adjunktus. A népességtudományra, demográfiára szakosodott. Jó választás volt, abban az időben kezdett felívelni ez a tudományág. Neves egyetemek oktatójaként lépdelt a ranglétrán - miközben családot alapított, gyermekei születtek -, a kaliforniai Berkeley közgazdászprofesszoraként vállalta, hogy az újonnan létesülő honolului egyetemen megalapítja a demográfiai kutatóintézetet.
1972-ben, negyvenévesen érte újabb kihívás: John D. Rockefeller hívta meg New Yorkba, ahol a jelentős fejlesztések előtt álló Népességtanács alelnöki, egyben az újonnan létrehozandó demográfiai kutatóintézet igazgatói állását ajánlotta. Másfél évtized sikeres munka következett ezután, a modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélye lett. Teljesítményét jelzi, hogy az 1986-os évre Demény Pál lehetett a Population Association of America (Amerikai Népességtudományi Társaság) első, nem észak-amerikai születésű megválasztott elnöke. Ilyenre azt megelőzően, több mint ötven évig nem volt példa.
Tizenöt év után - amikor irányváltás következett be a tanács munkájában - vezetői posztjáról leköszönt, de főmunkatársként és az általa 1975-ben alapított szakmai folyóirat - a Population and Development Review - főszerkesztőjeként egészen mostanáig tovább dolgozott: oktatott, előadásokat tartott szerte a nagyvilágban, szerkesztette a szakma meghatározó folyóiratát, szakértőként segítette az ENSZ, a Világbank, és más nemzetközi szervezetek munkáját. Száznyolcvanszor repülte át az óceánt New York-ból indulva, hogy Európában különböző kongresszusokon, konferenciákon előadásokat tartson, szakmai vitát vezessen - nem beszélve más földrészekről. Jubileumi ünnepségére is Moszkvából, egy szakmai konferenciáról tért vissza New York-ba.
Riportalanyom szerencsés alkat, jó egészségnek örvend, ma is jól viseli a kontinensek közötti utazást - nemrégiben csak azért jött „haza” Budapestre, hogy a Művészetek Palotájában meghallgassa Wagnertől A Nibelung gyűrűjének négy részét, négy egymást követő napon…

A szülőhaza visszafogadta

A szülőhaza a nyolcvanas években engedte vissza - akkor idős édesanyjával bejárták ifjú korának helyszíneit, Nyíregyházát is. A rendszerváltás után, amikor az amerikai mellett ismét magyar állampolgár is lett, az anyakönyvi dokumentumokért jött, majd többször, csak úgy látogatóba.
Megtisztelőnek tartja, hogy az ezredfordulón a Magyar Tudományos Akadémia külső taggá választotta. Külföldön Paul Demeny néven lett ismert, itthon - a névazonosság miatt - Demény Pál György néven publikál.
Nemrégiben a New York-i otthon mellé lakást vett Budapesten. Nyugdíjasként talán majd megengedheti magának, hogy többször látogasson el szülővárosába is.

Marik Sándor 


Megosztás
vissza


Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!