Link küldése Link küldése

A Nemzeti Színház megérkezik Csíksomlyóra
2018.08.16.


A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei folyamatosan próbálnak Csíkszeredában. Szombaton este mutatják be ugyanis a Csíksomlyói passiót a hegynyeregben. Az előadásban erdélyi művészek, táncosok, zenészek, sőt még egy gyerekkórus is fellép. A produkciót a Duna Televízió élőben közvetíti.


A szereplők egyelőre fedett téren, a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában próbálják a műsort. A Nemzeti Színház tizenhat művésze mellett több mint száz táncos, ötven fős gyerekkórus és hat zenész vesz részt a produkcióban.

A rendező, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, valamint Zsuráfszky Zoltán koreográfus eredetileg úgy találta ki az előadást, hogy azt mindenképp elhozzák Csíksomlyóra. Sőt, a Székely László tervezte díszlet is úgy készült, hogy az a szabadtéri bemutatóra is adaptálható legyen.

„Mint minden ember, egy intézmény is úton van. A Nemzeti Színház is úton van, és most megérkezik Csíksomlyóra. Ennek óriási jelentősége van. Én úgy gondolom, hogy korszakos jelentősége van a Nemzeti Színház szempontjából. A legfontosabb turnénk, a legjelentősebb turnénk, és köszönetnyilvánítással folytatnám, az hogy itt tudunk lenni, ahhoz nagyon kellett a helyiek segítsége. Nagyon szép összefogás ez, példaértékű összefogás” – fogalmazott a főigazgató.

A Csíksomlyóra tervezett bemutató kicsit rövidebb lesz, mint a Nemzeti Színházban játszott darab, a szereplőgárda viszont nagyobb. Újdonság, hogy a produkcióban fellép a székelyföldi származású Molnár Levente operaénekes, a Hargita és a Háromszék Együttes tagjai pedig együtt táncolnak a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel.

A Krisztus szenvedéstörténetét bemutató előadás alapját a csíksomlyói iskoladrámák képezik. Ezt egészítették ki bibliai szövegekkel, Szőcs Géza alkotásának részleteivel, valamint Berecz András előadóművész által gyűjtött énekekkel és mesékkel. Az előadást augusztus 18-án 20 órától ingyen tekinthetik meg az érdeklődők a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti téren. A produkciót a Duna élőben közvetíti.

hirado.hu

 

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A montreali filmfesztiválon mutatják be a Curtiz című filmet

A filmet a magyar közönség a tervek szerint októberben tekintheti meg.

Huszonötezer nézője volt a Csíksomlyói passiónak a Nyeregben

A produkciót eredetileg a Nemzeti Színház mutatta be 2017 tavaszán.

Kitüntetések az ünnep alkalmából

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kurultáj Bugacon

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén csaknem négyszáz hagyományőrző csoport mutatkozik be.

Elhunyt Kerényi Imre rendező, színigazgató

Türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Az Országházban nyílt meg a hagyományőrző seregszemle

Darkhan Kydyrali, a Türk Akadémia elnöke köszöntőjében rámutatott a Kurultáj fontosságára.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!