A marokkói hercegnõnek adtak koncertet


2017.04.16.


A nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Fõiskola docensét, egyben a Szent Efrém Férfikar alapítóját és mûvészeti vezetõjét a magyar nemzeti kultúra, mûvészi alkotómunka területén végzett kiemelkedõ mûvészi értékteremtõ munkája elismeréseként érdemes mûvész címmel tüntettek ki.


 Egyetlen meghatározó zenei élményt nem igazán tudna kiemelni gyerekkorából – mondja dr. Bubnó Tamás. Persze nem azért, mert nem találkozott volna a zenével, hanem pont ellenkezõleg. Kiskora környezetét éppen a muzikális légkör lengte be. Görögkatolikus papcsaládban nevelkedett, ahol egyrészt a mindennapi liturgiák naponta szippantották be a bizánci rítus dallamvilágába, másrészt pedig egyáltalán nem volt ritka, hogy a családtagok nemcsak muzikális adottságokkal rendelkeztek, hanem képzett zenészek is voltak. Az édesanyja, Szász Ilona zenetanár volt és zongorázott, az édesapja pedig, Bubnó László teológiai tanulmányai alatt vendéghallgatója volt a Bárdos Lajos vezette Zeneakadémia egyházzenei tagozatának, valamint kapcsolatban állt a 40-es évek Kodály-tanítványaival. Így aztán otthon esti kikapcsolódás gyanánt gyakran került elõ a zongora, vagy éppen a cimbalom, melyen az egyik nagymama játszott.

 

ISMERT RÁDIÓS SZAKEMBERRÉ VÁLT

 

Ilyen elõzmények után egyáltalán nem volt meglepõ a pályaválasztás, a zene útján való elindulás sem. Elõbb a miskolci Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskolában bõvíti tudását ütõhangszer–zeneszerzés szakon, majd 1975-ben, az érettségit követõen a budapesti Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola középiskolai énektanár és karvezetõ tanszakára nyert felvételt, ahol öt évvel késõbb diplomázott is. Ám az ütõhangszerek iránti szenvedélye sem hagyott alább, s 1984-ben ezen a tanszakon is diplomát szerzett. Sokszínû érdeklõdése közben arra ösztönözte, hogy más területen is kipróbálja magát: elõbb a Magyar Rádióban külsõs munkatársként, majd 1981–1986-ig a Zenei Fõosztály szerkesztõjeként ismerkedik meg a tömegkommunikáció mûködésével és mélyíti el klasszikus és könnyûzenében szerzett tudását, miközben ismert rádiós szakemberré is válik. Az igazi ismertséget és sikereket a Szent Efrém Férfikar hozta meg számára, aminek a megalakulása kis részben tulajdonítható a véletlenek összjátékának is. 1996-ban újjászervezte a Budapesti Görög Katolikus Kórust. A nagyrészt fiatalokból álló kórus még ve­gyeskarként mûködött, ám az évek során az ifjak felnõttek, s a hölgyek lassacskán anyai örömök elé néztek, így a nõi rész lassan kiürült. A megmaradt fiúk – kiegészülve néhány zenészkollégával – adták a magját a máig itthon és külföl­dön egyaránt elismert Szent Efrém Férfikarnak, amivel nemcsak sikereket ért el, hanem életre szóló, különleges élményeket szerzett. Ezek közül persze nem könnyû kiválasztani a legfontosabb pillanatokat, de van néhány, amit ki tud emelni: négyéves mûködésüket követõen elsõ nem szláv karként Lengyelországban megnyerték a nemzetközi ortodox kórusok versenyét; a világhírû basszistával, a Metro­po­litan sztárjával, Jevgenyij Nyesztyerenkóval való közös munka; de legutolsó, indiai körútjukat is ide sorolja. Szakmai munkája csúcsának mégsem a karral elért sikereket vagy a szakmai elismeréseket tartja. Mint mondja, ez utóbbiak természetesen örömmel töltik el, azonban zenészkollégái is ugyanúgy érdemesek lennének a díjra, akik kevésbé látványosan, nem a nagyközönség elõtt folytatják mindennapi kiváló munkájukat. Saját vallomása szerint mûvészi pályája legfontosabb területe az, hogy gyerekekkel foglalkozhat, nekik adhatja át zenei tudását. Ez az a terület, amire a legbüszkébb, s amit élete utolsó pillanatáig folytatni is szeretne.

Zadubenszki Norbert

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Hello, Dolly! Nyíregyházán

A televízió képernyőjéről jól ismert Szente Vajk állította színpadra a klasszikus darabot.

Sárkányölő Krisztián – Főpróba a színházban

A félig báb szereplőknek a közönség segíthet kiszabadítani az elrabolt királylányt.

Könyvtárosok világnapja

A Könyvtárosok Világnapjáról emlékezett meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Megyei Szervezete.

Az Úr érkezése – Ökumenikus szavalóverseny a Kossuthban

A diákoknak a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó alkotásokat kell előadniuk.

Új igazgató a múzeum élén

Április elsejétől Dr. Rémiás Tibor történész a Jósa András Múzeum igazgatója.

Kossuth-díjasok vendégjátéka Nyíregyházán

Molnár Ferenc: Olympia címû háromfelvonásos darabját mutatják be Nyíregyházán.

Ezt olvasta már?
X
Ötvenen is sikerült a bravúr!
Szurovcsák Ivett a 100 után 50 mellen is ezüstrémet szerzett
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!