Link küldése Link küldése


A málenkij robotra emlékeztek Nyíregyházán


2017.02.20.


Hétfőn délelőtt a Zrínyi Ilona Gimnáziumban egy dokumentumfilmet mutattak be, amelyben megyebeli túlélők mesélik el történetüket. Délután pedig a megyei levéltárban tartottak szakértők és kutatók előadásokat a témában. Itt egy könyvebmutató is volt. A kötet az elhurcolt szabolcsi, szatmári és beregi áldozatok listáját tartalmazza.


A málenkij robotra elhurcoltak előtt tisztelgő programokat rendezett a Magyar Nemzeti Levéltár Megyei Levéltára és a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium. Délelőtt a középiskolában levetítették az Amit még megtartott az emlékezet című dokumentumfilmet, amely beszélgetéseket tartalmaz a málenkij robot szabolcsi, szatmári és beregi túlélőivel. Dr. Szilágyi László kutatótanár elmondta, több mint 20 órás nyersanyagból állították össze a 40 perces filmet. Ezt szakaszokra osztották a begyűjtéstől a lágerig, a munkától a szökés lehetőségéig, az életkörülményektől, a reményen át a hazaérkezésig.

 

KUTATÁSOK ÉS NÉVSORDélután a levéltárban folytatódtak a megemlékező programok. Előadások hangzottak el a Civilek elhurcolása Szovjetunióba, illetve A kárpátaljai és német polgári lakosság tömeges elhurcolása a Szovjetunióba címmel. Stark Tamás, a MTA munkatársa rámutatott, háromszázötven doboznyi anyagot néztek át a Külügyminisztérium hadifogoly osztályáról, amiből egy dokumentum kötetet készítettek. Ebből látszik az is, hogy a Szovjetunióba került magyar foglyoknak körülbelül az egyharmada civil volt, tehát sok tízezer emberről beszélünk, akinek igyekszenek feltárni a sorsát, valamint az egész elhurcolásnak a történetét.

Az eseményen bemutatták az Emlékezetül című könyvet, melyet Galambos Sándor és Kujbusné Mecsei Éva szerkesztett. A kötet az elhurcolt szabolcsi, szatmári és beregi áldozatok névsorát tartalmazza.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Vasárnap este ismét foci

A Szolnokot fogadja a labdarúgó bajnokságban a Nyíregyháza Spartacus.

„A következő generációk sorsa múlhat a vízgazdálkodáson”

Tizenkilenc munkatársával felel napi szinten a megyei vízvédelemért Farkas Géza.

Kórházban a kerékpáros

Jánosbokornál egy kerékpáros az őt már előző autó elé fordult és összeütköztek.

Kisteherautó rohant személyautóba a László utcán

Csütörtök délután a László utcán egy személygépkocsi forgalmi okból fékezett.

Szakmai nap a Bemben

A szakmai nap szervezése immár 10. éve van jelen a Bem József Általános Iskolában.

Ezt olvasta már?
X
Kisteherautó rohant személyautóba a László utcán
Csütörtök délután a László utcán egy személygépkocsi forgalmi okból fékezett.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!