A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola


Link küldése Link küldése

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola
2018.04.15.


100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 1. (Megjelent a Nyíregyházi Naoló 2018. április 13-i számában.)


Az 1906-ban alapított Nyíregyházi Kereskedõk és Gazdák Köre már 1910-ben zászlajára tûzte egy felsõ kereskedelmi iskola létesítését. Az új iskola egyrészt tehermentesítette volna a város egyetlen középiskoláját, másrészt pedig a kereskedelmi pályát megcélzó helyi fiataloknak sem kellett volna más városok (pl. Debrecen) iskoláit választaniuk. Már 1911-ben és 1912-ben is annyira bíztak az iskola létrejöttében, hogy a jelentkezést is meghirdették. Azonban ekkor még a kultuszminiszter a kereskedelemügyivel egyeztetve arra az álláspontra jutott, hogy Nyíregyháza „közvetlen szomszédságában már meglevõ kereskedelmi iskolák is teljes mértékben kielégítik a közszükségletet”. Pedig az 1912-ben 328 tagot számláló kör kereskedõ tagjai három évre tettek felajánlást, valamint a város is évi 6000 korona hozzájárulást szavazott meg az iskola javára, hogy ne kelljen állami segélyt sem igénybe venni.

A kereskedõk azonban Baruch Artúr vezetésével nem adták fel. A kezdeményezésük támogatására 1917-ben dr. Meskó László fõispánt és Fényes László országgyûlési képviselõt is fölkérték, de melléjük állt dr. Bencs Kálmán polgármester is. 1918 januárjában már tudott volt, hogy a minisztérium kész megadni a létesítendõ iskolának a nyilvánossági jogot, ha az alapítók megfelelõ helyiséget, berendezést, szaktanerõk alkalmazását biztosítják és a város vállalja a fenntartását. Ez utóbbit „általános lelkesedéssel”, egyhangúlag döntötte el a képviselõ-testület, amely köszönetet is mondott a Kereskedõk és Gazdák Körének fáradhatatlan és eredményes elõkészítõ munkájáért.

Örömmel adta hírül a Nyírvidék 1918. július 7-i számában, hogy gróf Zichy János kultuszminiszter aláírta az iskola engedélyezésérõl szóló okiratot és az új tanintézetnek megadta a nyilvánossági jogot. Az augusztusi utolsó lapszám pedig már arról tájékoztatott, hogy az iskola létszáma betelt! Hosszú viszontagságok után megkezdhette munkálkodását a városnak ez az „új és nagy jövõjû tanintézete”.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 2.

Amiről az utcák mesélnek... - 110 éve született Lukácskó András

1997. március 15-én a város díszpolgári címmel tüntette ki.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!