Link küldése Link küldése

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola
2018.04.15.


100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 1. (Megjelent a Nyíregyházi Naoló 2018. április 13-i számában.)


Az 1906-ban alapított Nyíregyházi Kereskedõk és Gazdák Köre már 1910-ben zászlajára tûzte egy felsõ kereskedelmi iskola létesítését. Az új iskola egyrészt tehermentesítette volna a város egyetlen középiskoláját, másrészt pedig a kereskedelmi pályát megcélzó helyi fiataloknak sem kellett volna más városok (pl. Debrecen) iskoláit választaniuk. Már 1911-ben és 1912-ben is annyira bíztak az iskola létrejöttében, hogy a jelentkezést is meghirdették. Azonban ekkor még a kultuszminiszter a kereskedelemügyivel egyeztetve arra az álláspontra jutott, hogy Nyíregyháza „közvetlen szomszédságában már meglevõ kereskedelmi iskolák is teljes mértékben kielégítik a közszükségletet”. Pedig az 1912-ben 328 tagot számláló kör kereskedõ tagjai három évre tettek felajánlást, valamint a város is évi 6000 korona hozzájárulást szavazott meg az iskola javára, hogy ne kelljen állami segélyt sem igénybe venni.

A kereskedõk azonban Baruch Artúr vezetésével nem adták fel. A kezdeményezésük támogatására 1917-ben dr. Meskó László fõispánt és Fényes László országgyûlési képviselõt is fölkérték, de melléjük állt dr. Bencs Kálmán polgármester is. 1918 januárjában már tudott volt, hogy a minisztérium kész megadni a létesítendõ iskolának a nyilvánossági jogot, ha az alapítók megfelelõ helyiséget, berendezést, szaktanerõk alkalmazását biztosítják és a város vállalja a fenntartását. Ez utóbbit „általános lelkesedéssel”, egyhangúlag döntötte el a képviselõ-testület, amely köszönetet is mondott a Kereskedõk és Gazdák Körének fáradhatatlan és eredményes elõkészítõ munkájáért.

Örömmel adta hírül a Nyírvidék 1918. július 7-i számában, hogy gróf Zichy János kultuszminiszter aláírta az iskola engedélyezésérõl szóló okiratot és az új tanintézetnek megadta a nyilvánossági jogot. Az augusztusi utolsó lapszám pedig már arról tájékoztatott, hogy az iskola létszáma betelt! Hosszú viszontagságok után megkezdhette munkálkodását a városnak ez az „új és nagy jövõjû tanintézete”.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriábanImpresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!