Link küldése Link küldése

A harmadik legfontosabb nemzeti ereklye látogat Nyíregyházára
2017.06.21.410 éve nem hagyta el Győr városát Szent László koponyacsont-ereklyéje. A Szent Korona és a Szent Jobb után Magyarország harmadik legfontosabb nemzeti ereklyéje azonban idén útra kelt. Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából idén emlékévet hirdetett a magyar kormány, amelyhez a római katolikus hazai és határon túli egyházmegyék is csatlakoztak. Ennek keretében a relikvia első útja májusban Debrecenbe és Nagyváradra vezetett, június 23-án pedig Nyíregyházán fogadják a római katolikus társszékesegyházban.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke kiemelte, Szent Lászlónak a szilárd, elkötelezett hite, az Isten melletti kitartása, a nemzetépítő magatartása, az értékek, a rábízottak védelme, a hatalomnak a használata, az, hogy ő nem mások ellenére vagy mások fölött akart uralkodni, hanem másokért akart uralkodni mind követendő példák a mai ember számára, s ezzel a különleges látogatással erre szeretnék ráirányítani a figyelmet.

Szent László koponyacsont-ereklyéje pénteken 17 órakor érkezik a Kossuth térre, majd onnan ünnepélyes körmenetben viszik a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházba. Itt 18 órakor dr. Veres András győri püspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezetésével mutatnak be szentmisét. Az ereklye előtti tiszteletadásra 21 óráig lesz lehetőség.

 

Szabolcsba is ellátogat

 

A Szent László király vezette szabolcsi zsinat 925. éves évfordulója is idén van. Ennek alkalmából másnap, június 24-én a Tisza-menti ősi településre zarándokol a relikvia a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent László-évhez kapcsolódó központi rendezvényére. A földvár melletti oltárnál Erdő Péter bíboros mutat be szentmisét, amelyen részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a határon túli egyházmegyék püspökei is.

 

Kalandos történet

 

Az 1095-ben elhunyt lovagkirályt először Somogyváron, majd Nagyváradon temették el. Sírjánál már a kezdetekben csodálatos gyógyulások történtek, így III. Celestin pápa 1192-ben szentté avatta. Ekkor felbontották sírját és testét díszes sírba helyezték át. A koponyát azonban külön választották és mellszobor alakú tartóba helyezték, majd a sír fölé tették. Ez az ereklye nemcsak a vallásos tiszteletnek volt tárgya, hanem az igazságszolgáltatásban is szerepe volt, rátették kezüket a vallomástevők, és ott volt a nemzet életének minden jelentős eseményénél, így a csaták mezején is. A koponyaereklye előbb Nagyváradra került, jelenleg a győri bazilika Héderváry-kápolnája ad otthont neki. Szent László jól ismert hermája jelenleg nincs szállítható állapotban, így az ereklye egy új, díszes tartóban érkezik Nyíregyházára.

A nyíregyházi és a szabolcsi rendezvény részletes programja itt található.

Zadubenszki Norbert

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Elítélte a bíróság a vadakat elejtő férfit

Gyorsított eljárásban ítélték el H. J. vádlottat.

Továbbra is napsütésre számíthatunk, a ködös részeken is melegszik az idő

Kedden is általában napos, száraz időre számíthatunk.

Folytatódnak a faápolási munkálatok Nyíregyházán – Az Eötvös utca következik!

Február 19-től az Eötvös utcán folytatja a NYÍRVV Nonprofit Kft. a faápolási-ifjítási munkálatokat.

16-65 évesek figyelem! – Térítésmentes informatikai képzés indul a könyvtárban

Ismét megszervezik a térítésmentes informatikai képzést Nyíregyházán.

Sokba kerülhet a fácán leves – Bíróság előtt a besenyődi orvvadász

A Nyíregyházi Járási Ügyészség soron kívül állítja bíróság elé a besenyődi orvvadászt.

Családi ház égett Szabolcsbákán – Egy ember füstmérgezéssel került kórházba

Szabolcsbákán családi ház szobájában égtek berendezési tárgyak hétfőn.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!