Első kézből

A figyelem középpontjában turisztikai értékeink

2013.02.15.

Nyíregyháza lesz a díszvendége az idei budapesti Utazás Kiállításnak, mely az év legnagyobb turisztikai vására, és a fővárosban nemrégiben indult, „Nyugat Itthon” rendezvénysorozat első eseményén is központi helyen szerepelt az Észak-Alföldi régió turisztikai kínálata - különös tekintettel Nyíregyháza értékeire.

Turizmus kortárs irodalmi szemmel. Pálinka- és borkóstolás közben, az első rendezvény Újnyugatos Irodalmi Kör alkotóinak az Alföldről - kifejezetten erre az alkalomra - írt művei hangoztak el. Az irodalmi bemutatkozás mellett Peszeki Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának marketingmenedzsere az Észak-Alföldi régió turisztikai kínálatát mutatta be.
A turisztikai szakember Móricz Zsigmond tollából származó idézettel kezdte a virtuális barangolást. „Az országnak ez a legtávolabbi része. Az ország legcsodálatosabb darabja, a történelmi Magyarországnak utolsó tündéri mezeje” - Móricz Zsigmond szavai, aki egyébként szerkesztője volt a Nyugatnak és szülötte a régiónknak, ma is helyt állóak, még az esetleges költői túlzásokat is beleszámítva, valóban az ország legcsodálatosabb térsége - kezdte Peszeki Gergely. Az idő rövidsége miatt csak a teljesség igénye nélkül tudott szólni a három megye - Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg - turisztikai kínálatáról, Nyíregyháza bemutatását egy „legendával” kezdte. 200 esztendeje történt, hogy az idejét és a pénzét Bécsben mulató földesúr megneszelte, hogy Nyíregyházán magasra szökött a mák ára. Meg is írta gyorsan az ispánjának, hogy vessen be azonnal ezer holdat mákkal. Egy év múlva derült csak ki, hogy levélben ékezet nélkül szerepelt az elvetendő mag, így a derék ispán makkal ültette be a területet mák helyett. Így keletkezett a Nyírség egyik legszebb erdeje, a Sóstói erdő, amely napjainkban egy különleges mikroklímájú üdülőhely, számos fürdővel, selymes vizű tóval, az állatparkkal és múzeumfaluval. Utóbbi hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, amelyben 80 építmény illusztrálja Észak-Magyarország sokszínű népi építészetét. Másfél évtized tudatosan tervezett szakmai munkásságának jóvoltából lett Nyíregyháza vendégforgalmának a zászlós hajója a Nyíregyházi Állatpark. A földrészeken átívelő bemutató a kezdetektől fogva az alapkoncepciója volt a park megálmodóinak. A 35 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, hogy aki ide belép, végigjárhassa a földet, megfigyelhesse, miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. De nem mehetünk el szó nélkül a város fürdőkomplexumai mellett sem, melyek a szórakozáson túl a gyógyulni vágyókat is várják, hiszen gyógyvizeinek köszönhetően mára a Gyógyfürdő nevet is bátran viselhetik - vázolta fel dióhéjban Nyíregyháza turisztikai értékeit a „Nyugat Itthon” rendezvényén Peszeki Gergely.

Az Utazás Kiállítások állandó szenzációi

A megyeszékhely két legismertebb turisztikai látnivalója - a Nyíregyházi Állatpark és a Sóstó-Gyógyfürdők - nélkül elképzelhetetlenek a turisztikai vásárok is. Az idei budapesti Utazás Kiállításon még inkább a középpontba kerülnek, hiszen a rendezvény díszvendége Nyíregyháza lesz.

Állati képviselőt küldenek

A Nyíregyházi Állatpark az elmúlt években is nagyon népszerű volt az ország legnagyobb turisztikai vásárainak résztvevői körében, de most, hogy Nyíregyháza a budapesti Utazás Kiállítás díszvendége lesz, kiemelt figyelmet kapunk majd - nyilatkozta lapunknak a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. Gajdos László arról is beszámolt, hogy a létesítmény nevét sokan ismerik már a megyehatáron túl is, hiszen a Nyíregyházi Állatpark nem egy átlagos, szokványos állatkert. Megpróbálja eltüntetni a határokat ember és állat között, hogy aki nálunk jár, azt érezhesse, valóban vadregényes tájakon kalandozik. Az idei kiállításon is jelen lesz egy „állati” képviselő is, aki időről időre szórakoztatja majd a vásárlátogatókat. Ő egy arapapagáj, aki biztosan rövid idő alatt válik majd a látogatók kedvencévé. De a nyíregyházi standhoz érkezők, folyamatosan vehetnek részt ismeretterjesztő játékokban, az állatparkkal kapcsolatban.

Széles palettát kínálnak

Az utazási kiállítás remek lehetőséget kínál a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. számára is, hogy bemutassa az utazás iránt érdeklődő nagyközönség számára azt a széles szolgáltatási palettát, mely az elmúlt két esztendőben került kialakításra. A megújult Parkfürdő, mely már csak környezeti adottságai révén is párját ritkítja, roppant vonzó célpont a kikapcsolódni vágyók számára. A kiállításon még szélesebb körben mutathatják be az ország egyik legújabb és legmozgalmasabb strandját, a családok számára kínált állandó programokat, az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényeket, az ország legnagyobb vízi koktélbárját és a hozzá kapcsolódó éjszakai fürdőzést, illetve azt a lehetőséget, miszerint a nyári szezonban egy belépőjeggyel látogatható a Park- és az Aquarius Élményfürdő. Itt lesz igazán nagy jelentősége annak a munkának, melynek eredményeképp országos minősítésű gyógyfürdőintézmény lett az Élményfürdő és a Fürdőház. Már az is kommunikálható, hogy a csomagajánlatok elkészültek. Olyan vonzó és egyedülálló ajánlatokat alakítottak ki, melyek a családok és a gyógyulni vágyók igényeire koncentrálnak. Prospektusaik hat nyelven szólnak a távolról érkezőkhöz - mondta el megkeresésünkre dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója. 

Sipos Marianna


Megosztás
vissza
Ezt olvasta már?
X
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!