Link küldése Link küldése

A „modern nőnevelés” szolgálatában – 100 éves a Zrínyi
2017.12.14.


 Javában dúlt a nagy háború, amikor 100 évvel ezelőtt, 1917. szeptember 15-én városunkban kinyitotta kapuit az Evangélikus Leánygimnázium. Az iskolaalapítással az evangélikus egyház a reformáció 400. évfordulója előtt is tisztelgett. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 15-i számában.)


 Geduly Henrik püspök már 1916-ban lépéseket tett, hogy a vezetése alatt álló tiszai evangélikus egyházkerület területén egy leánygimnázium létesíttessék az oly sok, tanulmányait magánúton végző leány számára. Az új oktatási intézmény helyéül természetesen Nyíregyházát gondolta, amelyet a helyi lutheránus egyház és a kultuszminiszter is támogatott. Az első „fölvételi hirdetmény” 1917 májusában már meg is jelent a helyi napilapban: az alsó tagozat első osztályába és a felső tagozat ötödik osztályába lehetett jelentkezni. Később nagy megelégedéssel közölték, hogy az iskolába nemcsak a helyiek, hanem a vármegyéből, sőt távoli vármegyékből is érkeztek jelentkezések. Felmenő rendszerben az 1920–21. tanévben lett teljes a nyolcosztályos működés. Az iskola első igazgatójául Popini Albertet választották.

A két osztállyal induló iskola első tanévét a központi evangélikus elemi iskola tantermeiben kezdte meg. Később a város Széchenyi utcai épületeiben kaptak elhelyezést, mígnem az iskola új, Jósa András utcai épületét 1935. szeptember 9-én avatta fel Geduly Henrik püspök. Az iskola tervét teljesen ingyen készítette el Münnich Aladár fővárosi műépítész, evangélikus hittestvér. A tervei alapján Balczár és Ferencz építészek öt hónap alatt hozták tető alá a leánynevelés szolgálatába állított épületet (képünkön). Geduly Henrik püspöki kinevezésének 25. évfordulója alkalmából, 1936-ban az igazgatótanács határozata alapján a gimnázium felvette az alapítója nevét, amelyet egészen az államosításig viselt. Ekkor egy rövid időre Petrőczy Kata Szidónia nevére keresztelték át, majd 1949-ben összevonták az Angolkisasszonyok gimnáziumával és az egyesített intézmény az Állami Zrínyi Ilona nevet kapta. Mai épületét 1962-ben adták át.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek - 160 évvel ezelőtt született dr. Konthy Gyula

„A nyíregyházi polgár” – 160 évvel ezelőtt született dr. Konthy Gyula

Amiről az utcák mesélnek - Árva fiúból lett árváknak kenyeret adó jóltevője

Nevét a szívek fogadták be, emlékét a szívek őrzik.

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 2.

A Nyírvidék hetente egyszer, csütörtökön, majd vasárnaponként jelent meg.

Amiről az utcák mesélnek... – Nyíregyháza bombázása

A német megszállást követően a szövetségesek ellenséges területnek tekintették hazánkat.

Amiről az utcák mesélnek – Royal, Bristol, Béke

Friedmann Miksa és az Otthon szálloda.

Amiről az utcák mesélnek...

„A közigényeknek mindenekben megfelelő vármegyei közkórház létesítése véglegesen elhatároztatik.”Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!