2016 új emlékjelei


2017.02.19.


Az esztendő új emlékjeleinek sorát a Rotary Club nyitotta, amely alapításának emlékére helyezett el egy táblát januárban a Korona Szállóra.


 Szintén a Rotary kezdeményezte egy olyan játszótér építését, amelyet együtt használhat fogyatékkal élõ és egészséges gyermek. Az alapkõ letételét egy emléktáblával jelölték meg júniusban a Szabadság téren, míg az augusztusi átadóra egy emlékkövet helyeztek el.
Április óta Soltész Bélának, a 4S-2000 Kft. alapítójának, és feleségének emlékét õrzi és hirdeti az a tábla, amelyet a cég kezdeményezésére állítottak. A Jósa András Oktatókórházban dr. Szócska János osztályvezetõ fõorvosról, a modern fül-orr-gégészet szabolcsi megteremtõjérõl nevezték el egykori osztályának mûtõjét, amely alkalomból egy emléktáblát is elhelyeztek a névadó plakettjével.
A Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú tiszteletére egy emlékikont helyeztek el az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán. II. János Pál pápa nyíregyházi látogatásának 25. évfordulója alkalmából a görögkatolikus püspöki palota épületén állítottak emléktáblát.
Augusztus óta nyolc helyszínen a holokauszt 24 áldozatának neve olvasható azokon a botlatóköveken, amelyeket Gunter Demnig német szobrász személyesen épített be a járdaburkolatba. A macskakõ nagyságú kövekre elhelyezett réz emléktáblák egyikén Bernstein Béla fõrabbi neve is olvasható.
Szeptembertõl már négy emléktábla látható az egykori Damjanich laktanya parancsnoki épületének helyén álló társasház falán. A legutóbbit a 15. gépkocsizó lövészhadosztály emlékére állították.
A Széchenyi Emlékév alkalmából egy emléktáblával tisztelegtek a legnagyobb magyar nyíregyházi látogatása elõtt (képünkön). A táblát a nevét viselõ középiskola falán szeptember 21-én avatták fel. Az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Északi temetõ 28-as parcelláját jelölték meg, ahová jeltelen sírba temették a két mártírt, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást. A 60 éve alapított Apáczai iskola tiszteletére pedig emlékfákat ültettek.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Eredetileg püspöki palotának épült...

Talán kevesen tudják, hogy a Sóstói út elején álló épületet eredetileg püspöki palotának építették.

Pannónia kávéház

1909. május 16-án nyílt meg a görögkatolikus bérpalota Bercsényi utcai oldalán a Pannónia kávéház.

A görögkatolikus püspöki palota

Führer Miklós építész tervei alapján eredetileg parókiának és bérpalotának szánták az épületet.

„Városunk legszebb nevű utcája”

Így nevezte egy kedves olvasónk a Család utcát, amely 1940-es évek elején jött létre.

Petõfi szobra Oroson

2004-ben leleplezték Oros elsõ köztéri szobrát.

Tisztelgés báró Buttler Sándor emléke elõtt

A Szabolcs vármegyei cserkészélet jelentõs személyisége volt báró Buttler Sándor.

Ezt olvasta már?
X
Este 8-tól Kelemen Kabátban koncert a Kossuth téren
A Helló Nyíregyháza! nap keretében látogat városunkba a népszerű hazai sztárcsapat.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!