Link küldése Link küldése

2016 új emlékjelei
2017.02.19. Szintén a Rotary kezdeményezte egy olyan játszótér építését, amelyet együtt használhat fogyatékkal élõ és egészséges gyermek. Az alapkõ letételét egy emléktáblával jelölték meg júniusban a Szabadság téren, míg az augusztusi átadóra egy emlékkövet helyeztek el.
Április óta Soltész Bélának, a 4S-2000 Kft. alapítójának, és feleségének emlékét õrzi és hirdeti az a tábla, amelyet a cég kezdeményezésére állítottak. A Jósa András Oktatókórházban dr. Szócska János osztályvezetõ fõorvosról, a modern fül-orr-gégészet szabolcsi megteremtõjérõl nevezték el egykori osztályának mûtõjét, amely alkalomból egy emléktáblát is elhelyeztek a névadó plakettjével.
A Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú tiszteletére egy emlékikont helyeztek el az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán. II. János Pál pápa nyíregyházi látogatásának 25. évfordulója alkalmából a görögkatolikus püspöki palota épületén állítottak emléktáblát.
Augusztus óta nyolc helyszínen a holokauszt 24 áldozatának neve olvasható azokon a botlatóköveken, amelyeket Gunter Demnig német szobrász személyesen épített be a járdaburkolatba. A macskakõ nagyságú kövekre elhelyezett réz emléktáblák egyikén Bernstein Béla fõrabbi neve is olvasható.
Szeptembertõl már négy emléktábla látható az egykori Damjanich laktanya parancsnoki épületének helyén álló társasház falán. A legutóbbit a 15. gépkocsizó lövészhadosztály emlékére állították.
A Széchenyi Emlékév alkalmából egy emléktáblával tisztelegtek a legnagyobb magyar nyíregyházi látogatása elõtt (képünkön). A táblát a nevét viselõ középiskola falán szeptember 21-én avatták fel. Az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Északi temetõ 28-as parcelláját jelölték meg, ahová jeltelen sírba temették a két mártírt, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást. A 60 éve alapított Apáczai iskola tiszteletére pedig emlékfákat ültettek.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Jubilál a társaság – A Bessenyei ma is kulturális márkanév

A 19. század végi Nyíregyházán báró Feilitzsch Berthold főispán kezdeményezésére indult mozgalom.

A Bessenyei Körnek nagy hivatása van

A Nyírvidék 1884. évi utolsó két számában egy szerkesztõi jegyzet olvasható.

Krúdy éve is 2018

140 éve született az írófejedelem.

Egy nap, amikor a város apraja és nagyja örömben úszott

Inczédy György fõhadnagy 1837. december 4-én kihirdettette az V. Ferdinándtól kapott privilégiumot.

Egy dinasztia a gyógyszerészet szolgálatában

Ma a Szabolcs Szálló épülete található azon a helyen, ahol egykor az Arany Sas Patika állt.

Isten a mi bizodalmunk tornya

A református templom építéstörténete 2.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!