2016 új emlékjelei


2017.02.19.


Az esztendő új emlékjeleinek sorát a Rotary Club nyitotta, amely alapításának emlékére helyezett el egy táblát januárban a Korona Szállóra.


 Szintén a Rotary kezdeményezte egy olyan játszótér építését, amelyet együtt használhat fogyatékkal élõ és egészséges gyermek. Az alapkõ letételét egy emléktáblával jelölték meg júniusban a Szabadság téren, míg az augusztusi átadóra egy emlékkövet helyeztek el.
Április óta Soltész Bélának, a 4S-2000 Kft. alapítójának, és feleségének emlékét õrzi és hirdeti az a tábla, amelyet a cég kezdeményezésére állítottak. A Jósa András Oktatókórházban dr. Szócska János osztályvezetõ fõorvosról, a modern fül-orr-gégészet szabolcsi megteremtõjérõl nevezték el egykori osztályának mûtõjét, amely alkalomból egy emléktáblát is elhelyeztek a névadó plakettjével.
A Nyíregyházi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére Boldog Romzsa Tódor görögkatolikus püspök és vértanú tiszteletére egy emlékikont helyeztek el az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán. II. János Pál pápa nyíregyházi látogatásának 25. évfordulója alkalmából a görögkatolikus püspöki palota épületén állítottak emléktáblát.
Augusztus óta nyolc helyszínen a holokauszt 24 áldozatának neve olvasható azokon a botlatóköveken, amelyeket Gunter Demnig német szobrász személyesen épített be a járdaburkolatba. A macskakõ nagyságú kövekre elhelyezett réz emléktáblák egyikén Bernstein Béla fõrabbi neve is olvasható.
Szeptembertõl már négy emléktábla látható az egykori Damjanich laktanya parancsnoki épületének helyén álló társasház falán. A legutóbbit a 15. gépkocsizó lövészhadosztály emlékére állították.
A Széchenyi Emlékév alkalmából egy emléktáblával tisztelegtek a legnagyobb magyar nyíregyházi látogatása elõtt (képünkön). A táblát a nevét viselõ középiskola falán szeptember 21-én avatták fel. Az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az Északi temetõ 28-as parcelláját jelölték meg, ahová jeltelen sírba temették a két mártírt, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást. A 60 éve alapított Apáczai iskola tiszteletére pedig emlékfákat ültettek.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A szépség diadalmas szobra

A Benczúr tér fáinak és a festőfejedelem szobrának árnyékában búvik meg városunk Vénusza.

Kilencven éve született József Attila-díjas írónk

Sipkay nevét hallva a városban, sokaknak a nevét viselő középiskola jut elsőként az eszébe.

Hatvan éve hunyt el Máczay Lajos

A két világháború közötti Nyíregyháza érdekes alakja volt Máczay Lajos.

Móricz-emlékek nyomában

Intézmények mellett szobrok és emléktáblák is hirdetik és őrzik alakját és emlékét.

„Idvezlégy kegyelmes Szent László király!”

2017-ben emlékezünk Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Az 1956-os Emlékév 2017. június 16-ával zárul.

Ezt olvasta már?
X
Hét évvel növelheti a várható élettartamot az egészséges életmód
Az egészségesen élők ötvenéves korukban statisztikailag hét évvel hosszabb életre számíthatnak.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!