Link küldése Link küldése

11 351 új növény díszíti majd a két teret
2018.06.18.


Az önkormányzati projekt keretében megújuló Benczúr és Bessenyei tér növényzete teljesen felfrissül.


elkezdõdtek a kivitelezési munkálatok a Benczúr és a Bessenyei téren. A Nyíregyházi Televízióban pedig arról számoltunk be hétvégén, hogy ez természetesen fák kivágását is érinti. Ezzel együtt viszont a két nagyfelületû park teljes felfrissítését is – az eltávolított fák több mint dupláját ültetik vissza, és még több ezer (!) növényt.

További képekért kattintson a fotóra!
 

Mint arról beszámoltunk, a parkok teljesen megújulnak, sõt, futópályát építenek ki (a környék iskolásainak is tökéletes sportolási lehetõséget kínálva), valamint a régi felújítása mellett egy új szökõkút is helyet kap a téren, a Móricz Zsigmond Színház közelében. Mindez az önkormányzat közel 1,2 milliárd forint, százszázalékos, vissza nem térítendõ  európai uniós  támogatást elnyert „TOP 6.3.2-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú „Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” címû pályázata keretében történik.


 
Kerültek a megmentésért

 

Felülvizsgálták a terek növényzetét is, a betegeket eltávolítják, majd a beruházás során városi rekreációs zöldterületeket alakítanak ki. Olvasóink is érzékelhetik, hogy átmenetileg  20  fával lesz kevesebb a beruházás idején a területen, de ezeket 55 fa ültetésével, valamint 5519 cserje és 5577 egyéb (évelõ és egynyári lágyszárú) növénnyel pótolják majd a tereken. Csak olyan fákat távolítanak el, amelyek károsak, sérültek vagy veszélyesek. Kiválasztásukat nagy gonddal tették, például egy juhar megmentése érdekében inkább a sétaút vonalát módosították. Az eltávolítások általános oka a környezeti hatások, változások miatt bekövetkezõ egészség- és állapotromlások.


 
Csak azt, ami ront

 

Sigmond Sándor városi fõkertész kérdésünkre azt mondta, szerinte az új park képébe nem illenek bele azok a fák sem, amelyek terjeszkedõek, így elfertõzik a zöldfelületet. Ilyen például a bálványfa, hétköznapi nevén az ecetfa. Ebbõl négy darab is van a területen. De van a kivágandók között kiszáradt, beteg, eltorzult koronájú, erõsen megdõlt, korhadással fertõzött, és olyan is, mely termésének egy része a burkolatra hullik – többnek már az ültetése is elhibázott volt a szakember szerint.


 
Átmeneti akadályok

 

Ahogy írtuk, ez a projekt egyébként több területet is érint, például a Bujtosi városligetet, az Arany János utcát, a Pazonyi teret, ám ezek részleteire késõbb térünk vissza, hiszen a megvalósítási helyszínek közül elsõként a Benczúr és a Bessenyei téren kezdõdtek meg a kivitelezési munkálatok. Batizi Tamás projektvezetõ a Nyíregyházi Televíziónak elmondta, a munkák elõreláthatólag szeptember végéig tartanak majd, és már most kéri a városlakók türelmét és megértését. – A munkálatok miatt a Benczúr teret a Szabadtéri Színpadig körbe lezártuk, a gyalogosforgalom megszûnt. A Kölcsey gimnázium oldalában az útpályát két méterrel leszûkítettük. A szilárd burkolatok bontása és a bontott anyag elszállítása napokon belül megtörténik, de a játszótérre a bejárást így is biztosítottuk – mondta.


 
Szépülõ Vénusz

 

Még egy félreértést érdemes tisztázni: egyik olvasónk érdeklõdött, hogy valóban el kell-e búcsúznunk a Vénusz szobortól? A Polgármesteri Kabinet Pályázatok és Projektmenedzsment Referatúráján azt válaszolták, hogy átmenetileg, hiszen felújítják a szökõkút medencéjét. Aztán viszont valóban a régi fényében pompázik majd ez a kedvelt köztéri alkotásunk is.
 
(Szerzõ: Tarczy Gyula)

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A héten sem kímélték a szúnyokat Nyíregyházán! – Olvasói fotó érkezett

Országosan több helyszínen kiemelt figyelmet fordítanak a szúnyoggyérítésre.

LEGO Strand Party Nyíregyházán – Élmény a vízparton

A NYÍREGYHÁZI LEGO GYÁR BEMUTATJA: LEGO Strand Party a sóstói Aquarius Élmény és Parkfürdőben.

A makietetés a kedvenc – Véget ért a Zoo-Suli, megkérdeztük, mit szóltak hozzá a gyerekek

Idén is rengeteg gyermek választotta nyári táborként a Zoo-Sulit.

Két baleset is történt a Tokaji úton péntek délelőtt

Egy tolató és egy haladó autó ütközött péntek délelőtt, szintén a Tokaji úton.

Baleset a piacnál – Ezért ne haladjunk a holttérben!

Baleset történt péntek délelőtt a Tokaji út elején.

Befejezték a halálos baleset helyszínelését – Az áldozat a helyszínen életét vesztette

Egy motorkerékpárral közlekedő 26 éves fülöpi férfi vesztette életét a balesetben.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!