107 éves a villamos – Sokan őrzik még a nyíregyházi villamos hírét


Link küldése Link küldése

107 éves a villamos – Sokan őrzik még a nyíregyházi villamos hírét
2018.08.09.


Városvédők egy csoportja, illetve magánszemélyek különös gonddal vigyázzák a több mint 100 esztendős nyíregyházi villamos hírét, emlékét, ünneplik augusztus 7-i születésnapját, és rendre megnyitják a rácsokat az érdeklődők előtt a Hősök terén felállított matuzsálemi kort megért motorkocsin.


MÁV Bérház, MÁV Állomás, Széchenyi utca, Nyírvíz palota, Városháza, Római katolikus bérpalota, Baloiannisz tér, Sóstófürdő volt az útvonal, de közlekedett a villamos egészen a Tisza partig két vonalon is Hermina tanya, illetve Dombrád irányába. Mindez a kisvasúttal közös nyomvonalon történt. Benzin-elektromos generátor működtette, hiszen nem volt mindenhol felső vezeték. Imponáló módon korán, néhány esztendővel Nyíregyháza villamosítása után 1906-ban elindult a kisvasút, majd 11-ben a villamos. Budapest, Miskolc és Szeged után, Debrecennel egy időben.

Nekem még szerencsém volt és utazhattam, amikor a városon keresztül közlekedett a villamos, tehát az első emlékek innen erednek. Ez 1969. május 31-ig tartott, amikor leállították a villamos közlekedést Nyíregyházán. Ennek több oka van. Az egyik az, hogy 1968-ban a közlekedés politikusai úgy döntöttek, hogy a városi tömegközlekedést az autóbusszal fogják megvalósítani.

– fogalmazott Hudivók Róbert, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnökségi tagja az évforduló alkalmával.

Az autóbusz korszerűbbnek, gyorsabbnak tűnt akkor a fejlődő város számára

A Hősök terén álló villamos motorkocsi – az egykoron forgalomban lévő 9 közül az egyik – Szaszala László tulajdona.

Mint a felirat jelzi, 10 és fél tonna volt, 30 ülőhellyel, és 40 km-es sebességhatárral. Sóstógyógyfürdőig 35-40 perces menetidővel közlekedett. Nyáridőben és csúcsidőben a peronon is csüngtek a sóstói vonalon az utasok. Bizonyos szakaszhatárokon bevárta egymást a villamos és a kisvonat. Váltott, kattogott és csöngetett. Ha szükség volt rá, a vezető behúzta a kormány alakú kéziféket.

Ahogy a városvédő fogalmaz:

Egészen más élmény felszállni mai utasoknak is erre a villamosra, ahol minden burkolat fából van és ez a természetes környezet az embereknek jobb kedvet, kellemesebb környezetet biztosít.

És eddig, vagyis a nosztalgiáig tart a nyíregyházi villamos újabb kori élete

Közlekedési szakemberek számításai, és egyéb tervek összevetése szerint ezen nagyforgalmú megyeszékhelyen megoldhatatlan feladatot jelentene a forgalom átszervezése. Marad a hétvégi villamoslátogatás, és a kérés, miszerint újabb matuzsálemi korú, egyéb funkcióban használatos villamos motorkocsik felvásárlására lenne hajlandó a Városvédő Egyesület egy bizonyos csoportja.


Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Impromtu Nyíregyháza belvárosában

A film a tervek szerint jövő tavasszal kerül a mozikba.

Nagy melegben legjobb szomjoltó az egészséges, biztonságos csapvíz!

Az időjárás előrejelzések a következő napokra is meleg, kánikulai időt jósolnak.

Megtartotta augusztusi ülését Nyíregyháza Idősügyi Tanácsa

Napirendre került többek az Élettörténetek pályázat újbóli meghirdetése.

Felidézzük az ünnep egykori hangulatát

Egy riport 32 éve készült.

Lassan vége a dinnyeszezonnak

A gazdák szerint a jövő héten már búcsúzik a mézédes gyümölcs.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!