Első kézből

Dr. Szabó Gyula sebész, érsebész idén lenne 60 éves

2013.02.07.

Városunkban, Nyíregyházán született 1953. január 24-én dr. Szabó Gyula, a Jósa András Kórház általános- és érsebész főorvosa. Közismertségét sikeres gyógyító tevékenységének, művészi teljesítményének és tiszteletre méltó emberi tulajdonságainak is köszönhette.

Sokoldalú érdeklődésével, tehetségével fiatalon kitűnt iskolatársai közül. Kiválóan tanult, versmondó versenyeket nyert, hegedült, énekelt. Alkatából és adottságaiból is következett, hogy érettségi után nehéz döntés elé került, hiszen az orvosi és a művészi pálya egyaránt vonzotta. Érzékletesen vall életének erről a meghatározó mozzanatáról, még negyedszázaddal később, sikeres orvosként is: A pályaválasztás gyötrelmes volt. … Én az egyetemi és főiskolai jelentkezés határidejének utolsó napján, az utolsó percben is kétségektől szenvedve adtam át osztályfőnökömnek a szükséges dokumentumokat. A kiemelkedő felvételi eredmény látszólag eldöntötte a dilemmát. Orvos lett, elhivatott gyógyító ember. Azonban a művészetekhez is hű maradt. A két hivatás kiegészítette egymást, és a lelke legmélyén örökös versengésben is maradt. Úgy érezte, ezt a belső harcot sorsszerűen kell elfogadni és viselni. Mindkét területen gyorsan és megérdemelten lett elismert.

Munkáját a nyíregyházi kórházban kezdte, ahol élete végéig gyógyított. Rangos szakmai konferenciákon tartott előadásokat, de szavaival élve inkább tartotta magát műtőasztal-sebésznek, mint íróasztal-sebésznek. Arra volt büszkébb, hogy számos verőérműtétet elsőként végzett el a megyében, hozzájárulva a szülőföld egészségügyének felzárkóztatásához.
Műtétei alatt a munkahangulat nagyon egyedi, csak rá jellemző volt. Maximalizmusát jókedvűen, elegánsan tudta elfogadtatni a műtőben dolgozó csapat tagjaival is. Fiatalabb és idősebb pályatársai is tisztelték, felnéztek rá. Nem csupán műtéti technikákat tanultunk tőle, hanem szakmai alázatot, emberi tartást és korrekt, bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolattartást.
Minden kötelességét, vállalt feladatát teljes energia-bevetéssel, és koncentráltsággal végezte, élete minden területén embert-próbáló tempót diktált magának. Általános- és érsebészként töltöm el a nappalok és az éjszakák aránytalanul nagy részét- írta.
De még így, tekintélyes orvosként is, a feleségemtől, két lányomtól elvett kevés szabadidőmben - ahogyan egyik írásában panaszolja, - rendszeresen fellépett szuggesztív önálló estjeivel, ahol verset mondott, operarészleteket adott elő. A szike és a pódium mikrofonja mellett, ihletett pillanataiban, a tollat is mesterien forgatta. Önálló kötete Csak nekünk sorbaállt betűk címmel jelent meg.

Szenvedélyes lokálpatrióta volt. Büszkén vallotta magát nyíregyházinak. Úgy érezte, szabolcsinak lenni a nem csak társadalmi hátrány, hanem elsősorban gazdag örökség és élethosszig tartó felelősség is. 2003-ban a Nyíregyháza Város Díszpolgára címmel tüntették ki.

Hivatásaiban, emberi vívódásaiban a valódi hátország a család volt. Lányait, feleségét szeretettel, féltő gondoskodással vette körül. Barátsága nagy megtiszteltetést jelentett.

Fájdalmasan korán távozott közülünk.

60. születésnapján a testet gyógyító orvosra, a lélek épülését szolgáló művészre, az egy tömbből faragott emberre emlékezünk.
Dr. Szabó Gyula egész életében érezhette családja, barátai, tanítványai szeretetét. Az 1977-es Ki Mit Tud döntőjétől élete végéig orvosként és művészként is tapasztalhatta a város, a megye és betegei, közönsége megbecsülését.


Dr. Szabó Géza
általános- és érsebész 


Megosztás
vissza


Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!