„Ez az épület az igazság vára”


2017.09.10.


A Nyírvidék 1925 májusában adta hírül, hogy „a régen tervezett rendőrpalota felépítése rövidesen a megvalósulás stádiumába kerül”. Bizakodásra adott okot, hogy Rakovszky Iván belügyminiszter személyesen járt el az ügyben. Az új palota felépítésétől elsősorban a rendőrség áldatlan állapotú elhelyezésének megszüntetését várták. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 8-ai számában)


 A rend õrei 1919-ig a városházán, majd a Vay Ádám u. 13. sz. alatti Bodnár-féle városi házban rendezkedtek be, ez utóbbi helyen „összezsúfolt, egészségtelen odúkban” voltak kénytelenek dolgozni. Városszépészeti szempontból is fontosnak tartották az építkezést, mert attól a környezet rendezését, parkosítását is remélték, hiszen az a terület akkoriban eléggé elhanyagolt képet mutatott. Bíztak továbbá abban is, hogy az építkezésen helyi mesteremberek, munkások fognak dolgozni, akik ezáltal kereseti lehetõséghez jutnak. E nagy reményekkel várták tehát a Zöldség (ma Szabadság) térre, a Bujtos és a Hunyadi utca találkozásánál, a törvényszéki fogdával szemben tervezett épület felépültét.
  A terveket Lechner Jenõ, budapesti mûegyetemi tanár készítette el. Az egyemeletes épületben rendõrségi hivatalok, laktanya és tisztviselõi lakások kaptak helyet. A város az építkezéshez ingyen biztosította a telket, a szükséges homokot és 100 ezer darab nagyméretû téglát, valamint 10 százalék engedményt a város üzemeibõl vásárolt többi téglához. Az 1925 novemberében kiírt építési pályázaton négy fõvárosi és hat helyi vállalkozó vett részt. A kivitelezésre a megbízást Adorján János és Várallyay Sándor helyi építészek kapták. A munkálatokhoz 1926 tavaszán kezdtek hozzá és 1926. december 10-én tartották az avatási ünnepséget.
   „Abból a csúf, ócska és rendetlen miliõbõl, amely a Zöldség-teret és környékét jellemzi, valóságos királyi pompával emelkedik ki a rendõrpalota.” A város új ékét Rakovszky Iván e szavakkal adta át: „Honoljon ebben az épületben az igazság érzete, kevesebb bûnözõ jöjjön be kapuján, de annál többen távozzanak innen az igazságon alapuló megnyugvással”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

 

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

„A törvénykezési palota építésének ügye, végre valahára testté lőn”

„Nevezetes lesz és kiváló az 1891-ik esztendő Nyíregyháza város történetében”.

Hajrá Szpari!

A nyíregyházi futballtörténelemben 1958-ban találkozunk először a Spartacus elnevezéssel.

A művészet terén magát dicséretesen kitüntetett színésznő

Eszéki Emma igazi jelenség volt a maga idejében.

A szépség diadalmas szobra

A Benczúr tér fáinak és a festőfejedelem szobrának árnyékában búvik meg városunk Vénusza.

Kilencven éve született József Attila-díjas írónk

Sipkay nevét hallva a városban, sokaknak a nevét viselő középiskola jut elsőként az eszébe.

Hatvan éve hunyt el Máczay Lajos

A két világháború közötti Nyíregyháza érdekes alakja volt Máczay Lajos.

Ezt olvasta már?
X
Plato találkozó – Kis- és középvállalkozások támogatva
Plato találkozót rendeztek Nyíregyházán.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!