Link küldése Link küldése


„Ez az épület az igazság vára”


2017.09.10.


A Nyírvidék 1925 májusában adta hírül, hogy „a régen tervezett rendőrpalota felépítése rövidesen a megvalósulás stádiumába kerül”. Bizakodásra adott okot, hogy Rakovszky Iván belügyminiszter személyesen járt el az ügyben. Az új palota felépítésétől elsősorban a rendőrség áldatlan állapotú elhelyezésének megszüntetését várták. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 8-ai számában)


 A rend õrei 1919-ig a városházán, majd a Vay Ádám u. 13. sz. alatti Bodnár-féle városi házban rendezkedtek be, ez utóbbi helyen „összezsúfolt, egészségtelen odúkban” voltak kénytelenek dolgozni. Városszépészeti szempontból is fontosnak tartották az építkezést, mert attól a környezet rendezését, parkosítását is remélték, hiszen az a terület akkoriban eléggé elhanyagolt képet mutatott. Bíztak továbbá abban is, hogy az építkezésen helyi mesteremberek, munkások fognak dolgozni, akik ezáltal kereseti lehetõséghez jutnak. E nagy reményekkel várták tehát a Zöldség (ma Szabadság) térre, a Bujtos és a Hunyadi utca találkozásánál, a törvényszéki fogdával szemben tervezett épület felépültét.
  A terveket Lechner Jenõ, budapesti mûegyetemi tanár készítette el. Az egyemeletes épületben rendõrségi hivatalok, laktanya és tisztviselõi lakások kaptak helyet. A város az építkezéshez ingyen biztosította a telket, a szükséges homokot és 100 ezer darab nagyméretû téglát, valamint 10 százalék engedményt a város üzemeibõl vásárolt többi téglához. Az 1925 novemberében kiírt építési pályázaton négy fõvárosi és hat helyi vállalkozó vett részt. A kivitelezésre a megbízást Adorján János és Várallyay Sándor helyi építészek kapták. A munkálatokhoz 1926 tavaszán kezdtek hozzá és 1926. december 10-én tartották az avatási ünnepséget.
   „Abból a csúf, ócska és rendetlen miliõbõl, amely a Zöldség-teret és környékét jellemzi, valóságos királyi pompával emelkedik ki a rendõrpalota.” A város új ékét Rakovszky Iván e szavakkal adta át: „Honoljon ebben az épületben az igazság érzete, kevesebb bûnözõ jöjjön be kapuján, de annál többen távozzanak innen az igazságon alapuló megnyugvással”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

 

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

„Isten a mi bizodalmunk tornya” – A református templom építéstörténete 1.

A 18. sz. második feléből a régi templom renoválására vannak adatok.

Luther Márton nyíregyházi emlékezete 3.

Luther Márton emlékét tér és utca is őrzi városunkban.

Luther Márton nyíregyházi emlékezete

A reformáció évfordulója alkalmából, 1917. október 30-án egy jótékony célú vallásos estélyt tarottak

Az aradi vértanúk emléknapján

Az aradi vértanúk kivégzésének emlékét tizennyolc éven át csak titokban lehetett ápolni.

A zene világnapján

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa október 1-jét a zene világnapjává nevezte ki.

„Én tehát önöket a törvény értelmében házastársaknak nyilvánítom!”

1895. október 1-jétől érvényes házasságot kötni csak polgári tisztviselő előtt lehetett.

Ezt olvasta már?
X
Kiemelt figyelem az egészségügyre
Kiemelt figyelmet fordít a városvezetés az egészségügyre és minden ehhez kapcsolódó fejlesztésre.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!