„Előttem az utódom” – pódiumbeszélgetés a vállalkozói egyesületnél


2017.04.21.


Újszerű kezdeményezéssel jelentkezett a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület. A három esztendeje alapított, helyi kis- és középvállalkozókból álló, mecénásként is egyre többször feltűnő kör egy pódiumbeszélgetés-sorozatot hívott életre. Az első, szerdán este a Korona Hotelben tartott est főszereplője a nyíregyházi önkormányzattal partnerségi viszonyban lévő, a Master Good cégcsoportot irányító Bárány-család volt, „Előttem az utódom” jeligére.


– Nagyon örülünk, hogy ennyi év után itt Nyíregyházán ismét megmutatkozhat a családunk – ezekkel a szavakkal indította a pódiumbeszélgetést Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa, vezetője, aki kisebbik fiával, Péterrel érkezett a rendezvényre. Pontosabban: egyre inkább ők, idősebb fivérével, az ifjabbik Lászlóval a tulajdonosok. Az édesapa ugyanis – aki a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnöke is – tudatosan, tervezetten adja át a stafétát gyermekeinek évek óta.


Generációváltás a vállalkozóknál

 

További képekért kattintson a fotóra!

Az első, fórumszerű program ötletét éppen az adta, hogy a rendszerváltozás utáni, ma is prosperáló vállalkozások vezetése generációváltáshoz érkezett: egyre nagyobb gond, hogy ki vegye át a cégek irányítását. – Próbáljuk bemutatni azokat az embereket, vállalkozásokat, akik már eljutottak abba a korszakba, hogy a gyerekei veszik át a vállalkozásnak az irányítását. Nagyon sok ismerősömnél ez már előfordult és nem döccenőmentes az átadás – emelte ki színpadi köszöntőjében Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke.


A staféta átadása


Ő maga is érintett: fia, Balázs a cégének egyik jelentős részében vállal már meghatározó szerepet. A program során készített interjúkból kiderült: a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagjai sorában is bőven vannak olyanok, akik éppen tervezik vagy élik ezt az időszakot. A tapasztalatok átadása egymásnak is hasznos volt, de Nyíregyháza polgármestere is annak értékelte, aki rendszeresen részt vesz a társaság összejövetelein, hiszen, mint a rendezvényen is vallotta: számára kiemelt fontossággal bírnak a helyi kis- és középvállalkozások.


­Fontos a helyi vállalkozások szerepe


– Mindig szívesen jövök ide, mert fontos eszmét cserélni a meghatározó helyi vállalkozókkal, s ez szinte már egy egyre növekvő baráti társaság. A gazdaság nagyon fontos egy város életében, ez az alap. Erről itt az elmúlt három évben többször volt módom beszélni: honnan indultunk 2010-ben, micsoda kilátástalan pénzügyi helyzetből, csődhelyzetből és most hol vagyunk. Alig tudjuk összeszámolni a sikeres pályázatainkat, s az ezekhez társuló milliárdokat, amiket nyert a város. De én mindig azt mondom, hogy ez csak egy lehetőség: a fő, hogy ebből mit tudunk kihozni, hogyan valósítjuk meg? Számomra mindig kulcsszó a működtethetőség, fenntarthatóság, hiszen egy beruházás akkor jó, ha ezek a szempontok is érvényesülnek hosszabb távon – mondta a pódiumon dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.


Folyamatosan segítenek


Az egyesület legutóbb például a kórházban támogatta a kültéri információs táblák kihelyezését, de nem csupán együttesen, hanem egyénenként, cégenként is gyakran áldoznak jó célokra Nyíregyházán. Ez a kisvárdai kötődésű, Master Good cégcsoportot képviselő Bárány-családra is érvényes, hiszen tavaly pénzben is kifejezhető partnerségi megállapodást kötöttek az Önkormányzattal, így bátran mondhatjuk, Nyíregyháza mecénásai közé tartoznak ők is. A pódiumbeszélgetés során apa és fia, Péter (a másik fiú, László akadályoztatása miatt nem volt jelen), nyíltan, és a segítés szándékával vallottak jó példaként arról, hogyan lehet megrázkódtatás nélkül a következő generáció kezébe adni a cég irányítását, miközben az idősebbek szerepe is megmarad a vállalat életében.

A jó visszajelzések is erősítették a döntést, hogy a fórumsorozat a tervek szerint májusban folytatódjon, Schiffer Miklós stílustanácsadó részvételével.

Tarczy Gyula

Fotó: Szarka Lajos

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Felborult a motoros

A férfit a mentők kórházba vitték.

Figyeljen a parlagfűirtásra, ha nem szeretne akár milliókat is fizetni

A gazdáknak és telektulajdonosoknak július elsejéig kell elvégezni a parlagfű mentesítést.

Ha nyár, akkor Mosoly tábor!

A Zöld Kerék Alapítvány 10. alkalommal szervezett nyári tábort a Ridens diákjainak.

Járdafelújítás a Kossuth utcán

Felújítja a NYÍRVV Nonprofit Kft. a Kossuth utca 150 négyzetméteres járdaszakaszát.

Vizes felfrissülés a kánikulában

A városüzemeltető társaság Nyíregyházán 9 szökőkutat és 34 ivókutat üzemeltet.

Tippek hőségriadó idejére

A tartós kánikula miatt másodfokú hőségriasztás van érvényben az ország egész területén.

Ezt olvasta már?
X
Megváltozott kenyerekre és péksüteményekre vonatkozós szabályozás
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!