Váci 92


2016.12.16.


A költő születésének 92. évfordulójáról emlékeztek meg Nyíregyházán. Koszorúzásokon és rendhagyó irodalomórán elevenítették fel a József Attila,- és Kossuth-díjas magyar költő munkásságát és a 20. századi magyar irodalomban betöltött szerepét.


Váci Mihály Bessenyei téren 1976 óta álló, kitárt karú szobránál kezdődött a megemlékezés a költő születésének 92. évfordulója alkalmából.

 

… és a róla elnevezett intézménynél

 

Az ünnepség a róla elnevezett Kulturális Központ előtt folytatódott. Itt felidézték az 1924 decemberében Nyíregyházán született költő munkásságát és a magyar irodalomban betöltött szerepét.

További képekért kattintson a fotóra!

Halkóné dr. Rudolf Éva, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője úgy vélte, hogy Váci Mihály születésének évfordulójáról Nyíregyházán nyíregyháziként mindenkinek kötelessége megemlékezni. Hozzátette, egy rövid életű költőről, műfordítóról és közéleti személyről van szó, akit már életében is kétes megjegyzések kísértek, amelyeket később átfordítottak teljesen más irányba. Halkóné dr. Rudolf Éva elmondta, Váci Mihály Nyíregyháza szülötte, ezért minden egyes itt élőnek és minden egyes fiatalnak, a Nyíregyházára látogatóknak meg kell róla emlékezni.

 

Bármerre járt, Nyíregyházát nem felejtette el

 

Váci Mihály Nyíregyházán végzett a Tanítóképzőben, majd a környék tanyasi iskoláiban oktatta és nevelte az ifjúságot. A második világégés során segédszolgálatos katonaként teljesített szolgálatot, majd 1949-ben Budapestre került. Itt részese lett az irodalmi életnek, 1963-tól pedig országgyűlési képviselőként közéleti szerepet is vállalt. Róla készült feljegyzések azt bizonyítják, hogy bár sokat utazott, szülőföldjéről soha nem feledkezett meg.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta, intézményük névadója a költő, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy minden évben megemlékezzenek róla. Mészáros Szilárd kifejtette, évente több alkalommal megteszik ezt – születésének évfordulóján, áprilisban halálának évfordulóján, illetve a Költészet Napján Váci Mihály Szavalóversenyt tartanak az intézményben.

 

Rendhagyó irodalomóra

 

A költő tiszteletére a Váci Mihály Kulturális Központban rendhagyó irodalomórát szerveztek hetedik, nyolcadik osztályos tanulók részére. Ezt Ladányi András, a Budapesti Váci Mihály Társaság egykori elnöke tartotta a diákoknak.

Ladányi András író elmondta, két részre bontja az órát. Az első felében Váci Mihály életéről, annak különleges mozzanatairól beszélt, a második részben pedig irodalmi munkásságának jelentősebb részéről.

Az irodalomórán a tanulók olyan hangfelvételt is meghallgathattak, amelyen Váci Mihály adja elő saját szerzeményeit.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Kovács Patrícia krimiben utazik

A Kovács Patrícia főszereplésével játszott Várj, míg sötét lesz c. krimi február 24-én Nyíregyházán.

A magyar szablyavívás is bekerült a Nyíregyházi Értéktárba

A különleges harci technikát bemutatóval egybekötött előadáson ismerhették meg az érdeklődők.

Kötetbemutató a levéltárban

Bereg vármegye 1836. évi kiváltságlevelét feldolgozó kötetet mutattak be a levéltárban.

Kávéillatú pop-art Nyíregyházán

Rajz szakos egyetemi hallgatók plakátjait mutatják úgy, mintha azok az enteriőr része lennének.

Fényképek Sóstóról

Boros György fotóművész képeiből nyílt kiállítás a Jósa András Múzeumban.

Sajtófotó – Balázs Attila nyerte az idei nagydíjat

A közmédia fotóriporterei hét díjat nyertek el.

Ezt olvasta már?
X
Ág az úton
A lakossági bejelentésre kiérkező szakemberek szabaddá tették a közlekedőknek az utat.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!