Téliesítés után


2017.02.16.


Még nem érdemes megszabadítani a vízmérő berendezéseket a téli védőburkolattól, hiszen a szakemberek szerint még lehet olyan hideg, amely kárt tehet bennük. Ezen a télen több vízmérő fagyott el a Nyírségvíz szolgáltatási területén, mint máskor. Ez nem csak a szolgáltatónak jelent problémát, hanem a fogyasztóknak is, hiszen a költségek őket terhelik.


Bár már február második felében járunk, az időjárási előrejelzések szerint mégsem érdemes megszüntetni a téli szigetelést a vízmérő berendezések aknafedőin. A Nyírségvíz Zrt. munkatársai a hideg idő beálltával folyamatosan felhívták a fogyasztók figyelmét arra, téliesítsék az aknákat, ahol a vízmérő berendezések vannak, hiszen ha az elfagy, a közel 17 ezer forintos cserélési díj a fogyasztót terheli. Magyarországon már régen nem volt olyan tartós hideg, mint ebben az évben. A folyamatos, több csatornán jelentkező figyelemfelhívás ellenére sok fogyasztó mégsem tett eleget berendezésvédő kötelezettségének.

 

100 helyett 1300 bejelentés

 

A Nyírségvíz Zrt. 86 településen szolgáltat, ellátási területéről eddig 1300 mérő elfagyását, hideggel összefüggésbe hozható meghibásodását jelentették. Ez az előző évek adataihoz viszonyítva jelentős emelkedést mutat, hiszen a korábbi években átlagosan 100-110 esetet jeleztek a szolgáltatónak.

 

A fagyást be kell jelenteni

 

Pampuch Józsefné, a Nyírségvíz Zrt. értékesítési osztályvezetője elmondta, amennyiben azt észleli a felhasználó, hogy nincs vize, akkor azt haladéktalanul be kell jelenteni a szolgáltatónak. A hibaelhárítást végző szakemberek kimennek a helyszínre és megvizsgálják, hogy elfagyott-e a mérő, hiszen sok esetben, – ebben az időszakban 880 esetben szerencséje volt a felhasználónak, mert nem fagyott el a mérője, – csak ki kell olvasztani a hálózatot. Az osztályvezető kifejtette, ezt haladéktalanul jelenteni kell. Az igazi problémát azonban az jelenti, ha nem lakott az ingatlan és a fagyást nem jelentik be, mert akkor ott még nagyobb károk keletkezhetnek.

 

Kerti csapok, vízmérők

 

Ebben az esetben egy hatályos jogszabály értelmében a kiszállási díjon túl az elfolyt víz árát, a belső rendszerben keletkezett hibák javíttatását és mérő cseréjét is a fogyasztónak kell fizetni.

A szakemberek szerint akkor érdemes a szigetelést az aknákban megszüntetni, ha már tartósan jó időt jósolnak a meteorológusok. Ez vonatkozik a kerti csapokra is, még most azokat sem célszerű megnyitni.

A szolgáltató szerint különös gondot kell fordítani az üdülőövezetekben található berendezésekre és csapokra, hiszen azokat a téli hidegben csak ritkán ellenőrzik a tulajdonosok. Amennyiben az időjárás már lehetővé teszi, érdemes ellátogatni a hétvégi házakba, a külterületi telkekre és ellenőrizni, nem okozott-e a tél valamilyen problémát az ingatlan vízellátásában.

ME.

(Fotó: internet)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Méltó helyére került a mente

A díszmagyar a Kállay Gyűjteményben kap helyet, az egykori tulajdonosát ábrázoló festmény előtt.

Ülésezett a Városi Diákparlament

Azért gyűltek össze, hogy olyan észrevételek és javaslatok szülessenek, amelyek hasznosíthatók.

Mintaprojekt a távhőmérésben

A Nyírtávhő Kft. munkatársai a lépcsőházakba adatgyűjtő egységeket szerelnek fel.

Nyílt nap az Aranyban

Az érdeklődők tanítási órákon vehettek részt és megismerkedhettek az iskola tanáraival.

Útjavítás

Munkálatokat végez a NYÍRVV Nonprofit Kft. a Belső körút 21. és 23. előtti útszakaszon.

Baleset a Kállói úton

A baleset után a mentők három személyt szállítottak kórházba, de az anyagi kár is jelentős volt.

Ezt olvasta már?
X
Ág az úton
A lakossági bejelentésre kiérkező szakemberek szabaddá tették a közlekedőknek az utat.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!