Rendezvénynaptár
 
Programajánló

Első kézből

Nyugati elkerülő út: tíz évvel korábban a tervezettnél!

2012.10.31.

A legutóbbi közgyűlés egyik legfőbb pontja a Nyíregyházi Járási Hivatal kialakítása volt. Ugyanakkor számos olyan kérdés került a testület elé akár napirenden kívül, vagy zárt ülésen, amely közvetlenül érinti a lakosságot. Ezekről is kérdeztük dr. Kovács Ferenc polgármestert, az egyik közelmúltbéli nagy siker, a nyugati elkerülő útszakasz projektjének előrehozása mellett.

Főiskola: hogyan tovább?

- Legutóbbi számunkban megírtuk, hogy úgy tűnik, a Nyíregyházi Főiskola önállóan bizonyíthat. Dr. Jánosi Zoltán rektor szerint az integráció kérdése novemberig lekerült a terítékről. Ugyanakkor a hírek szerint a főiskola vezetése arra kérte a várost, hogy segítsen átgondolni az elvárásokat az intézménnyel, illetve a felsőoktatással szemben. Városi szempontból hogyan néz ki a főiskola ügye?
- A város szempontjából kiemelten fontosnak tartjuk a főiskola jövőjét. Én részt vettem még tavasszal a főiskolán egy tág körű megbeszélésen. Ott jeleztem, hogy szembe kell néznünk a problémákkal, tehát először legyen egy jó diagnózis, mert e nélkül terápia sem lehet, másrészt gondolkozzunk azon, hogy milyen jövőkép van a főiskolán, és miben tud segíteni a város. Akkor a rektor úr azt mondta, hogy ő a politikára nem kíván támaszkodni, a főiskolai vezetésnek határozott elképzelései vannak. Kérésemre megkaptuk az intézményfejlesztési tervet, valamint a májusi közgyűlésünkre a rektorhelyettes úr tudott eljönni, aki egy prezentációt tartott. Ezen az ülésen is elég nyíltan, frakcióktól függetlenül felszínre kerültek a kérdések és ezt követően arról volt szó, hogy nem lesz integráció. Ehhez képest nemrég kaptam egy levelet a rektor úrtól, amiben arra kér, hogy a városvezetés határozza meg a város érdekéből fontos szempontokat, hiszen várhatóan integrációs tárgyalások lesznek a Debreceni Egyetemmel. Ezt a levelet ismertettem a közgyűléssel azzal a kiegészítéssel, hogy nem tudjuk, május óta változott-e valamit az intézményfejlesztési tervük. Egyben az oktatási, kulturális bizottságot felkértem, hogy gondolja át és fogalmazza meg a főiskolával, a főiskolai oktatással kapcsolatos szempontokat.

- A városnak lehet egyébként ebben valóban érdemi szava, vagy ez inkább egy gesztusértékű lépés?
- Ez egy gesztusértékű lépés, mert így, ahogy mondta, jogilag semmilyen ráhatásunk nincs az ügyre, hiszen se fenntartója nem vagyunk az intézménynek, és semmilyen más pozícióban sem vagyunk.
- Mégis mi lenne a városnak az érdeke?
- Az, hogy egy jól működő főiskola legyen, ahol, ha nincs is 13 ezer fölötti hallgatói létszám, de azért 8 ezer fő jó lenne. Ugyanakkor egy színvonalas, minőségi képzést és olyan diplomát adjon az ott végzők számára, amivel el tudnak helyezkedni. Egyáltalán: oldja meg a meglévő problémákat, gondolok itt például a nyelvvizsga-kérdésre. Ezek során felmerülhet az is, hogy esetleg a város tud-e valamilyen segítő közreműködést adni.

Nyíregyháza, mint járási székhely

Nyíregyháza nemsokára járási székhely is lesz. Mit érzékelhetnek ebből majd a városlakók?
- Remélhetőleg semmit nem fognak érzékelni a változásból a lakosok, hiszen ugyanazok a szakemberek foglalkoznak ugyanazokkal az ügyekkel, feladatkörökkel, ugyanazon a helyszínen, ahol eddig. Az ügyfélszolgálati centrumban biztosítunk helyet a nyíregyházi járási hivatalnak és adunk át 84 szakembert, akik eddig is végezték a konkrét munkát kellő tapasztalattal, rutinnal, szakmai felkészültséggel. Áthelyezéssel kerülnek át a szakembereink, tehát nekik jogfolytonos lesz a jogviszonyuk. Akik a polgármesteri hivatalban maradnak, szintén azt végzik, amit eddig. Tehát Nyíregyházáról, és most már a járásból összesen körülbelül 170 ezer ember ugyanarra a helyszínre érkezik és remélhetőleg ugyanazt a szolgáltatást kapják majd, mint eddig.

Gáz-ügy: korábbi a probléma gyökere

- Egy másik kérdés, egyre több nyíregyházi polgárt érint, akik kezdenek fázni. A Nyíregyházi Televízió is beszámolt róla, hogy több helyen leszerelik vagy kiiktatják a rendszerből a gázkészülékeket biztonsági okokra hivatkozva. A közgyűlésen ez is téma volt. Tehet-e valamit a város?
- Itt megint érdekes helyzetben vagyunk, hiszen ezek részben egyedi esetek, részben pedig a korábbi panelprogramos felújításokhoz kapcsolódnak. A város nem tud ebbe beavatkozni, mert jogilag nincs kapcsolata, viszont az elmúlt közgyűlésen is felmerült ez a kérdés, és én azt ígértem, hogy foglalkozunk ezzel. A polgármesteri hivatalon belül egy szakmai bizottság állt fel, elsőként azzal a feladattal, hogy tisztázza a helyzetet. Kiderült, hogy a Tigáznak tulajdonképpen jogszerű az eljárása, hiszen ez egy biztonsági intézkedés, a gázszivárgást komolyan kell venni, haltak már meg emberek ilyen helyzetekben. Ezt senki nem kockáztathatja. Ugyanakkor egy törvénymódosítás is történt, amely szerint most már nem ajánlott, hanem kötelező a gázszolgáltatónak felülvizsgálni a lakásokat. Bejelentésekre mentek ki az esetek jó részében, és ott megállapították a szivárgást, és akkor történtek a kikapcsolások. Korábban egyedileg, vagy a panelprogram keretében történtek felújítások. Itt lényeges különbség van, mert a panelprogram egy pályázat útján megvalósuló projekt volt, ahol voltak kivitelezők, műszaki ellenőrök, társasházi képviselők. Senki nem mondta az embereknek, hogy ehhez kellene a gázszolgáltatótól egy jóváhagyás. És lehettek esetek, amikor esetleg feketemunkával történtek ezek, de ha nem is, akkor sem tájékoztatták igazán a lakosságot.
- Kimaradt a hivatalos út, ami miatt most problémák vannak?
- Így van. Megjegyzem, ez sem a város kötelessége lett volna, hanem az ottani kivitelező, a műszaki ellenőr, a társasházi képviselő, akik ezzel hivatásszerűen foglalkoztak. Ez persze sajnos nem oldja meg a problémát, viszont segítség lehet egy olyan műszaki megoldás, ami a legkevésbé terheli a lakosok zsebét, viszont a biztonsági előírásokra garanciát ad, tehát nem lesz élet- vagy balesetveszély. A város közvetlen hatása a Nyírtávhőn keresztül, illetve azon lakásoknál jelenhet meg, ahol önkormányzati tulajdon van. Sajnos előjönnek a panelprogram árnyoldalai is. Kívülről szépek a panelprogramban felújított házak, a hőszigetelés is fontos, viszont nem került sor a csövek, vezetékek cseréjére, tehát a falban 30-40 éves, ma már modernnek semmiképpen nem nevezhető rendszer van, ami nem biztos, hogy elbírja ezeket a műszaki megoldásokat.

Elkerülő: évtizedes előny

- Az elmúlt közgyűlés óta eltelt időszak egyik fontos bejelentése volt az, hogy a nyugati elkerülő jóval korábban épülhet meg az eredetileg tervezettnél. Mi ennek a háttere?
- Emögött másfél évnyi munka van. Amikor a LEGO-beruházás kapcsán tárgyaltunk, akkor én elkezdtem erről is egyeztetni, hiszen a kettő összefügg. Ennek eredményeként sikerült meggyőzni a kormányzatot arról, hogy a városfejlesztés, a város iparfejlesztése, az agglomeráció, és a közlekedési infrastruktúrája szempontjából kiemelten fontos, hogy a kormányprogramban korábban 2025-re jelzett nyugati elkerülő építése minél előbb megkezdődjön. Ez ugyanakkor egy óriási eredmény, hiszen a 2014-ig tervezett programban sem hiszem, hogy minden út megépítése megvalósul. Mi pedig most azt tudtuk elérni, hogy 2025-höz képest 10 évvel hamarabb elkészül, ez az elkerülő egyelőre a Tiszavasvári útig, de én nem adtam fel azt, hogy még a Tokaji útig sikerüljön ezt meghosszabbítani. Nyilvánvaló, hogy ez egy nagyon fontos, kiemelt beruházás a város szempontjából, és erről sikerült meggyőzni a kormányzatot is.

Volán: felmondás, visszavonás

- Zárt ülésen folyamatosan téma a Szabolcs Volán és az önkormányzat közti megállapodás ügye. Most hol tartanak?
- A Volán 2006 óta tart nyilván tartozásokat a város részéről. Gyakorlatilag a 2006. január 1-jétől 2012 végéig összegyűlt adósság rendezését jelenti ez a megállapodás-tervezet, amiről most is tárgyaltunk. Szeretnénk lezárni ezt a múltat, jelent, annak érdekében, hogy 2013. január 1-jétől biztosítva legyen a közlekedés. Ez egy nagyon kritikus pontokon átvezető tárgyalás volt. Most már elmondhatom: a Volán felmondta a szerződést szeptember 15-ei hatállyal júniusban, egyébként pedig év végén lejár a közszolgáltatási szerződése. A tárgyalások eredményeként ezt a felmondást visszavonták és december 31-éig szolgáltatnak, tehát ezt is tartalmazza a nyilatkozatuk, viszont nem lehet eltekinteni a 2006 és 2012 vége közötti tartozások rendezéséről, mert ez feltétele a jövőbeni tömegközlekedés biztosításának is. Idén már negyedszer van a közgyűlés előtt ez a téma, mindig zárt ülésen. Most úgy látom, le tudjuk zárni eredményesen a város érdekeinek megfelelően, és a város pénzügyi vállalásait is úgy tudtuk megfogalmazni, hogy az nem okoz számunkra problémákat. Konkrétan körvonalazódik egy 10 éves kamatmentes részletfizetés, mint alapelv, amit már elfogadott a Volán is. Most már a számokon vitatkozunk, hogy pontosan mennyi is a tartozás.
 


Megosztás
Ma Márk napja van.
Első kézből
HELLÓ Nyíregyháza! a köbön »
Április 25-én ismét a HELLÓ lesz a hivatalos köszönés Nyíregyházán. A megyeszékhely, mely már sikeresen döntött üdvözlési rekordot, 2014-ben újból egy színes eseményekben gazdag tavaszi nappal örvendezteti meg lakóit. Az elmúlt két évben már jól megismert, hatalmas sikernek örvendő egész napos rendezvény újból élményszerző programokkal vár minden korosztályt.
Húsvéti néphagyományok »
A húsvét idejét a niceai zsinat 325-ben a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapban állapította meg. E napon ér véget a nagyböjt, azaz a hústól való tartózkodás. Mint a néphagyományok többsége, a húsvét is több kereszténység előtti elemet őriz, a tavaszvárással és tavaszköszöntéssel kapcsolatosakat.
A Bencs Villa névadója »
A Sóstói úti villasor egyik impozáns épülete a Bencs Villa. Az épület polgármester lakhelye volt egykor, hiszen itt élt családjával dr. Bencs Kálmán, a villa építtetője és névadója. A sorozat előző részében bemutatott Bencs László legkisebb fiáról van szó, aki 1918-ban lépett apja nyomdokaiba, amikor polgármesterré választották.
Legfrissebb szám, olvassa online! »
Nyíregyházi Napló archívum »


 
Hírek
Városháza
Városinfo
Amennyiben kérdése, vagy észrevétele lenne üzenjen szerkesztőségünkbe!
Impresszum