Kötetbemutató a levéltárban


2017.02.06.


Bereg vármegye 1836. évi kiváltságlevelét feldolgozó kötetet mutattak be a levéltárban. A kiadvány nemcsak kultúrtörténeti szempontból jelentős, létrejötte során a magya-ukrán kapcsolatokat is mélyítette. A forrás hamarosan digitális formában is elérhetővé válik.


A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Kárpátaljai Magyar Levéltár közös munkája eredményeként jelent meg az a kötet, amely Bereg vármegye pecsétjének az 1836-os megerősítését mutatja be. A pecsét különlegessége, hogy a felirat már magyarul olvasható rajta a korábbi latin helyett. Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, használatának engedélyezése jelentős lépcsőfoknak számított a reformkor törekvései között, a korabeli magyar jogi és politikai viszonyokat kiválóan tükrözi. Segít megérteni, hogy korábban milyen jogokat és kötelezettségeket jelentett a pecséthasználat, illetve a magyar nyelv használata megtestesíti a reformkori magyar öntudatra ébredést.

További képekért kattintson a fotóra!

A most megjelent kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával jöhetett létre. A kiadást megelőző három évben a beregszászi levéltárban folyt a források feldolgozása, mivel ott őrzik Bereg vármegye nemesi közgyűlésének iratait. Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Magyar Nemzeti levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának igazgatója kiemelte, ez az első olyan forrás, amely megjelenik a beregszászi levéltárból. Hozzátette, a jövőben további közös munkát is terveznek, valamint a mostani kötetben szereplő latin nyelvű privilégiumlevelet, annak fordítását, továbbá a hozzá kapcsolódó magyar, ukrán és angol nyelvű tanulmányt mielőbb szeretnék digitális formában is megjelentetni.

A köszöntők során a felszólalók kiemelték, a közös munka gyümölcse nemcsak a most bemutatott kötet, hanem a magyar-ukrán kapcsolatokat javulása is. Az együttműködés ugyanis nemcsak a kutatásokra terjedt ki, hanem a diplomáciai kapcsolatokra is, amelyek a kiadvány munkálati során tovább mélyültek.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Kitüntetést kapott Vavrinecz András népzenész

Martin György-díjban részesült Vavrinecz András, a Nyíregyházi Egyetem művésztanára.

A Szent Atanáz Főiskola könyvtára értékeit mutatták be

Az érdeklődők az intézmény régi kézirat- és nyomtatványgyűjteményével ismerkedhettek meg.

Bemutatkozott a Vörös Postakocsi

A Városi Galériában mutatták be a Vörös Postakocsi irodalmi, művészeti folyóirat új lapszámát.

Érdemes Művész lett dr. Bubnó Tamás

A művész a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola docense.

Liszt Ferenc-díjas lett Szabó Soma!

A Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetője, karnagya a Vigadóban vette át a kitüntetést.

Bal József mesés lovagi tornát rendez

Janik László bábjátéknak íródott Sárkányölő Krisztián című mesejátéka alapján készül az előadás.

Ezt olvasta már?
X
Hírek csütörtökön két percben
A Nyíregyházi Televízió híreinek képes összefoglalója.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!