Kórház konszolidáció


2017.01.11.


Közel 1,1 milliárd forintot kapott 2016 decemberében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. Az összeget az intézmény adósságállományának csökkentésére és fejlesztésekre fordítják.


Magyarország Kormánya a 2016. év végén újabb adósságtól szabadította meg a kórházakat annak érdekében, hogy stabil pénzügyi helyzettel működhessenek és a betegellátás minőségének fejlesztésére koncentrálhassanak. A költségvetés év végi zárásakor a kormány úgy határozott, hogy 60 milliárd forintot kapnak a kórházak. A megállapított összegből 45 milliárd jut az adósságok csökkentésére, 15 milliárd forint pedig fejlesztésekre, struktúraváltásra, valamint olyan programokra, amelyek a betegellátást racionalizálják. A magyarországi egészségügyi intézmények közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kapta az egyik legkevesebb, 521 millió forintos forrást adósságállományának csökkentésére.

 

A helyzetet a következetes gazdaságpolitika eredményezte

 

Dr. Hajnal Judit, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak-Alföldi Térségi Igazgatóságának vezetője kifejtette, a tavalyi évben már megmutatkozott annak a következetes gazdálkodásnak az eredménye, amelyet az elmúlt években a főigazgató úr és a gazdasági igazgató asszony végigvitt. Hozzátette, ennek eredménye, hogy a lejárt tartozásállomány oly mértékben volt alacsony, hogy abban az időpontban, ami a konszolidációs összegek meghatározásának alapjául szolgált, a kórháznak nemcsak az éves finanszírozásához mérten, hanem az adott pillanatban is rendkívül alacsony volt a tartozásállománya. Ez a következetes gazdálkodásnak köszönhető.

 

Jelentősen csökkent az adósság

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház adósságállományát a konszolidációnak köszönhetően jelentős mértékben tudta csökkenteni.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a december 31-i állapotnak megfelelően 283 millió forintra esett a lejárt szállítói tartozások összege. Ez a korábbi években 1-2 milliárd és 3 milliárd forint között volt. A főigazgató hozzátette, ezt fegyelmezett gazdálkodással sikerült elérni, ahol megfelelő ellenőrzések és megfelelő indokoltságú beszerzések voltak.

A fennmaradt, de kezelhető adósság nem okoz likviditási gondokat és nem veszélyezteti a minőségi betegellátást.

 

Több érkezett fejlesztésre, mint az adósság csökkentésére

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta, tovább stabilizálódott a kórház pénzügyi helyzete, ami a biztonságos működtetést erősíti. A polgármester hozzátette, a másik örömhír az, hogy több forrást kapott a kórház fejlesztésre, mint konszolidációra.

 

587 millió fejlesztésekre

 

Az adósságállomány csökkenésére fordítható 521 millió forinton kívül a meghirdetett pályázatokból a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 587 millió forintot kapott strukturális fejlesztésekre, és a működési hatékonyság megteremtésére. Az összegből megújul az infúziós labor és a központi sterilizáló. Kicserélik a nyílászárókat, a korszerűtlenné vált kazánokat és energiatakarékos LED-izzókat, valamint víztisztító berendezéseket szerelnek fel.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Bevezetőkurzus a Vojta-terápiába

A Vojta-terápiát bemutató kurzuson vehettek részt a szakemberek a Jósa András Oktatókórházban.

Változékony, sokszor esős idő lesz a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten, napsütésre, de többször esőre, erős szélre is készülni kell.

A szomszéd fűje mindig zöldebb! - füvesítési akció

Nyíregyháza MJV Önkormányzata és a NYÍRVV Nonprofit Kft. idén is meghirdeti füvesítési programját.

Vegyenek már minket emberszámba!

Sikerült mosolyt csalni tíz, az élettõl barázdált arcra

Részleges látogatási tilalom

Megyénkben megindult az influenzás és influenzaszerű megbetegedések számának csökkenése.

Kovács Patrícia krimiben utazik

A Kovács Patrícia főszereplésével játszott Várj, míg sötét lesz c. krimi február 24-én Nyíregyházán.

Ezt olvasta már?
X
Részleges látogatási tilalom
Megyénkben megindult az influenzás és influenzaszerű megbetegedések számának csökkenése.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!