Első kézből

Megfogni, ami láthatatlan,... Ez volt az ars poeticája Vietórisz Józsefnek, aki most büszkén lépkedne a kívül-belül megújult Kossuth gimnázium falai között. Az ősrégi evangélikus családból származó Vietórisz József elsőként diákként lépett be e nagy múltú oktatási intézmény kapuin, amikor 1878-ban megkezdte gimnáziumi tanulmányait.   Új közutas honlap... Már elérhető a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának új weboldala a www.utinform.hu címen.   Modernizálódó ETAP-os... Népszerű az önkormányzat Egészségügyi Támogató Alap Programja a háziorvosok körében. A közgyűlés tavaly döntött az alap (ETAP) létrehozásáról. Akkor 8 millió forint keretösszeget biztosítottak vissza nem térítendő támogatás fedezetére, idén pedig már 12 millió forint állt rendelkezésre ahhoz, hogy a nyertes pályázó háziorvosi, házi felnőtt-, gyermekorvosi, fogorvosi praxisok fejleszteni tudjanak. Az idei támogatási program szeptember 30-án zárult.
Összefogással segítik a... Már Nyíregyházán is megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása, ami a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig tart. A tág becslések alapján országosan hozzávetőlegesen 20–25 ezer emberről beszélhetünk hajléktalanként, közülük körülbelül 3–400-an élnek városunkban. A bentlakásos és átmeneti elhelyezésükért, valamint a népkonyhás étkeztetésükért az Oltalom Szeretetszolgálat felel, az utcákon élőket pedig a Periféria Egyesület segíti, utóbbit egyébként az önkormányzat is támogatja évről évre.   Fehér Gábor emlékezete... December 1-jétől a Vécsey utca 11. számú ház falán emléktábla hirdeti, hogy egykor ezen a helyen állt Fehér Gábor és felesége háza.   Príma, azaz kitűnő... Az idei, megyei Prima-díj gálaünnepségén kollégánk, Miló Mihály is rivaldafénybe és a kamerák kereszttüzébe került, számára szokatlanul, hiszen általában ő a másik oldalon áll. A megyei televíziózás egyik meghatározó egyéniségének munkáját Prima-különdíjjal becsülték meg a számos fesztiválsiker és szakmai elismerés után. Mivel már 1985-ben, az első kísérleti adás elkészítésében is részt vett, s azóta is minden szállal a Nyíregyházi Televízióhoz kötődik.
Szabályt sért, aki nem... Az igazi ősz beálltával a falevelek eltakarítása nem kis feladatot jelent a városnak, hiszen a lehullott avar miatt veszélyessé válhatnak nemcsak a járdák, de az utak is – különösen esős időben, amikor a vizes avaron könnyen megcsúszhatunk. Talán kevesen tudják, hogy a takarítás a járdán az ingatlantulajdonos, az utaknál pedig a fenntartó feladata, ezért Bordás Béla városgondnok felhívja a magánlakás- és társasház-tulajdonosok figyelmét arra, hogy kötelességük a házuk előtt takarítani.   Városunk legkisebb szobra... A sorozat egy korábbi részében, a Bencs család villájának a bemutatásakor megírtuk, hogy a második világháborút követően az állami tulajdonba vett villa épületében tüdőszanatórium működött. Egy ebből az időből származó képen jól olvasható az épület ekkor betöltött funkciója: „Megyei Kórház Gyermek Tüdőosztálya”.   Az ellopott futár színre... Mondmár Fülöp, Tanúpipőke, Ész Lajos és Lopós Lizett is jelen volt szombaton a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán azon az ősbemutatón, amelyiken Az ellopott futár című Rejtő-regényből készült színpadi adaptációt láthatták az érdeklődők Silló Sándor rendezésében.
Jelentős szerep a reptérnek... Október elején tartották a Vidéki Repülőterek Szövetségének közgyűlését, melyen a szövetség élére újabb öt évre választottak elnökségi tagokat, többek között a nyíregyházi repülőtér vezetőjét, Horváth Pétert.   Míg a versből dal lesz... 1994. augusztus 21-én délután kilenc dongó szállta meg a belvárosi Kossuth teret. Dongtak, döngicséltek és igen nagy feltűnést keltettek. S hogyan kerültek akkor oda? Állítólag nagykorúvá válásuk okán, s ezt meg akarták ünnepelni, örömet szerezve ezzel másoknak is – ez olvasható a Nyíregyházi Napló húsz évvel ezelőtti, legelső lapszámainak egyikében. Most, két évtizeddel később, az immáron 38 éves együttes alapító tagjával, Balázsi Gyulával ültem le beszélgetni.   Kuruc nagyjaink emlékét... 1904 áprilisában Ferenc József uralkodó végre engedélyezte, hogy II. Rákóczi Ferenc hamvait hazaszállítsák. Két évvel később az országgyűlés eltörölte azt az 1715-ben keltezett szégyenteljes törvényt, amely a felkínált királyi kegyelmet visszautasító fejedelmet és bujdosótársait hazaárulónak és számkivetettnek bélyegezte.
Városi cégeink


Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!