Rendezvénynaptár
 
Programajánló

Első kézből

HELLÓ Nyíregyháza! a... Április 25-én ismét a HELLÓ lesz a hivatalos köszönés Nyíregyházán. A megyeszékhely, mely már sikeresen döntött üdvözlési rekordot, 2014-ben újból egy színes eseményekben gazdag tavaszi nappal örvendezteti meg lakóit. Az elmúlt két évben már jól megismert, hatalmas sikernek örvendő egész napos rendezvény újból élményszerző programokkal vár minden korosztályt.   Húsvéti néphagyományok... A húsvét idejét a niceai zsinat 325-ben a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapban állapította meg. E napon ér véget a nagyböjt, azaz a hústól való tartózkodás. Mint a néphagyományok többsége, a húsvét is több kereszténység előtti elemet őriz, a tavaszvárással és tavaszköszöntéssel kapcsolatosakat.   A Bencs Villa névadója... A Sóstói úti villasor egyik impozáns épülete a Bencs Villa. Az épület polgármester lakhelye volt egykor, hiszen itt élt családjával dr. Bencs Kálmán, a villa építtetője és névadója. A sorozat előző részében bemutatott Bencs László legkisebb fiáról van szó, aki 1918-ban lépett apja nyomdokaiba, amikor polgármesterré választották.
Nekem itthon, Nyíregyházán... Nyíregyháza biztosan új képviselőt választ vasárnap: dr. Kovács Ferenc úgy döntött, hogy a polgármesteri posztért indul újra ősszel, mert a kisebb parlamentben már csak főállású honatyák lesznek. A politikus szerint olyan képviselőre van szüksége a városnak, aki érdekérvényesítő képessége révén képes újabb beruházásokat, forrásokat hozni a városba.   Elkezdődött az elektromos... Az intézeti elektromos főelosztók fejlesztésével újabb állomáshoz érkeznek a Tömbkórház Projekthez kapcsolódó munkafolyamatok a Jósa András Oktatókórház területén. A csütörtöktől elkezdődő munkálatok során a transzformátorok és az elektromos szekrények cseréjét végzik el a szakemberek.   Épülnek a kerékpárutak... Április végére Nyíregyháza mind a 14 szakaszán elkészülnek a kerékpár- és gyalogutak a város közel 600 millió forintos fejlesztési programjának keretében. Az önkormányzat az önerőhöz is 37 milliót nyert egy pályázaton, így mindössze a beruházási költség nagyjából 1 százalékát kell saját erőből fizetni. Dr. Kovács Ferenc polgármester a napokban az építési munkák Rákóczi utcai szakaszán tájékozódott.
Bárány Frigyes Kiváló... Kiváló Művész kitüntetést vett át Bárány Frigyes, a Móricz Zsigmond Színház alapító tagja nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.   Egy tér nélkül maradt... Inczédy György és a Hatzel-testvérek után Bencs László egy olyan újabb polgármestere városunknak, akinek nevét közterület viselte.   Húszéves a Napló... Húsz évvel ezelőtt, 1994 márciusában jelent meg először a Nyíregyházi Napló. Pontosabban annak első olyan száma, ami az akkori impresszum tanúsága szerint időszaki lapnak készült.
Nyíregyháza éke lesz az... Letették az Agóra program alapkövét, ezzel szimbolikusan is kezdetét vette a közel kétmilliárd forintos beruházás. A Váci Mihály Kulturális Központot január óta palánk veszi körül, belül pedig munkagépek dolgoznak. Ezzel elindult a régen várt Agóra Program, amelynek köszönhetően a város emblematikus épülete komoly alapja és infrastrukturális létesítménye lehet majd a város kulturális életének.   Kállay-Saunders Andrásnak... A Kállay család egyike a legrégebbi magyar nemesi családoknak. Mi, nyíregyháziak pedig büszkék lehetünk arra, hogy Kállay Miklós, egykori miniszterelnök 1887-ben Nyíregyházán látott napvilágot. Ráadásul az 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi indulója, Kállay-Saunders András is az ősi nemesi Kállay család leszármazottja, és valószínűsíthető, hogy az énekes az egykori miniszterelnökkel rokonságban áll.   Nyíregyháza 1848 tavaszán... Az 1848. március 15-ei pesti forradalom híre nem egészen egy hét alatt érkezett el Nyíregyházára és a vármegye akkori székhelyére, Nagykállóba, ahol a március 21-ei közgyűlésen ismertették a Helytartótanács 16-án kelt levelét, melyben a rend és a béke fenntartásához szükséges intézkedések kiadására szólította fel a törvényhatóságot.
Ma Márk napja van.
Első kézből
HELLÓ Nyíregyháza! a köbön »
Április 25-én ismét a HELLÓ lesz a hivatalos köszönés Nyíregyházán. A megyeszékhely, mely már sikeresen döntött üdvözlési rekordot, 2014-ben újból egy színes eseményekben gazdag tavaszi nappal örvendezteti meg lakóit. Az elmúlt két évben már jól megismert, hatalmas sikernek örvendő egész napos rendezvény újból élményszerző programokkal vár minden korosztályt.
Húsvéti néphagyományok »
A húsvét idejét a niceai zsinat 325-ben a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapban állapította meg. E napon ér véget a nagyböjt, azaz a hústól való tartózkodás. Mint a néphagyományok többsége, a húsvét is több kereszténység előtti elemet őriz, a tavaszvárással és tavaszköszöntéssel kapcsolatosakat.
A Bencs Villa névadója »
A Sóstói úti villasor egyik impozáns épülete a Bencs Villa. Az épület polgármester lakhelye volt egykor, hiszen itt élt családjával dr. Bencs Kálmán, a villa építtetője és névadója. A sorozat előző részében bemutatott Bencs László legkisebb fiáról van szó, aki 1918-ban lépett apja nyomdokaiba, amikor polgármesterré választották.
Legfrissebb szám, olvassa online! »
Nyíregyházi Napló archívum »


 
Hírek
Városháza
Városinfo
Amennyiben kérdése, vagy észrevétele lenne üzenjen szerkesztőségünkbe!
Impresszum