Árakat emelt a sütőipar


2017.03.20.


Az első negyedévben átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a sütőipari termékek árai. Ennek hátterében a kötelező minimálbér emelés állt, hiszen ezt a vállalkozások másképpen nem tudták volna kigazdálkodni. Hazánkban az egy főre jutó kenyérfogyasztás 36 kilogramm, így az emelés nem jelentett nagy terhet a vásárlóknak.


 

Az elmúlt év kormányzati döntése volt a minimálbér és a szakmai bérminimum 15, illetve 25 százalékos kötelező emelése, ami érzékenyen érintette többek között a sütőipari vállalkozásokat is. Emellett továbbra is fizetniük kell a 30 százalékos éjszakai, valamint a hétvégi munkáért a 100 százalékos pótlékokat. Magyarországon az ágazat árbevétel arányos nyeresége a NAV-adatok alapján mindössze 2,5 százalék, ez a szerény nyereség nem tudta a mostani bérköltség növekedést fedezni. Ezért az év elejétől a cégek változó tempóban, az első három hónapban átlagosan 10 százalékkal emelték termékeik árát.

BÉREMELÉS LÉTSZÁMLEÉPÍTÉS NÉLKÜL

Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint a lakosság várakozásaihoz képest csak kisebb áremelés történt. Hazánkban az egy főre jutó kenyérfogyasztás 36 kilogramm, így a 10 százalékos drágulás éves szinten egy doboz cigaretta árát jelenti. Az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy a vásárlók megértették a sütőipar problémáját és elfogadták az áremelést. Az elmúlt év végén a fogyasztók és a termékek minősége érdekében változott az élelmiszerkönyv szabályozása is. Például a rozskenyérben a rozsliszt arányának minimálisan 60 százalékosnak kell lenni, újabb címkéket, zacskókat kellett gyártani, ami további többletterhet jelentett. A sütőipari vállalkozások az áremeléssel meg tudták oldani, hogy a dolgozók megkapják az emelt fizetésüket, ki tudják fizetni a járulékokat, és így nem volt létszámleépítés sem.

Szoboszlai Tibor

 

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink


További hírek ebben a kategóriában

Nyíregyházának Ausztráliában is híre ment

A The Sidney Morning Herald mutatta be a Nyíregyházi Állatpark oroszlánjait.

Kamion baleset az autópályán

A kamion vezetőjét további ellátásra kórházba szállították, az útpálya felszabadítását megkezdték.

Ütköztek

A Westsik Vilmos utcán egy előző jármű elé sorolt egy másik gépkocsi.

Fokozatosan nő az építkezési kedv

A legtöbben egy-, illetve kétlakásos házat választanak maguknak.

Ráfutás

A balesetben személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős.

Mentő jött érte

Személyi sérüléssel járó közúti baleset történt pénteken délután a Törzs utcán.

Ezt olvasta már?
X
Nyíregyházán a Hangszert a kézbe
Hónapokig tartó nagyszabású, interaktív zeneoktatási roadshow hét magyar városban.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!